Arnhem en omstreken

Steekpartij bij school in Arnhem: man (26) en jongen (17) bestraft

Bij de middelbare school stonden meerdere politiewagens en ambulances.
Bij de middelbare school stonden meerdere politiewagens en ambulances. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Een 26-jarige man en een 17-jarige jongen zijn dinsdag veroordeeld voor hun aandeel in een steekpartij bij een middelbare school in Arnhem. Anderhalf jaar geleden vochten de twee een conflict uit voor het Thomas a Kempis College en raakten beiden gewond.
De jongere broer van de 26-jarige man had eerder een confrontatie gehad met de 17-jarige jongen en zijn vrienden. Volgens de rechtbank deed de man op die bewuste septemberdag een poging de jongen zwaar te mishandelen. Hij sloeg hem met de vuist in het gezicht en tegen het hoofd.
De jongen stak de man daarop met een mes in diens zij. De man pakte het mes af en raakte daarbij gewond aan zijn hand. Scholieren, medewerkers van de school en omstanders zagen het allemaal gebeuren. Uiteindelijk greep de conciërge in en kon de toegesnelde politie de 26-jarige man aanhouden.

Tweemaal beroep op noodweer

De man beriep zich voor de rechtbank op noodweer, maar die verwierp dat. Volgens de rechtbank was er geen reden tot zelfverdediging. Ook de 17-jarige jongen wilde zich beroepen op noodweer, maar de rechtbank vindt dat hij weg had moeten rennen en de confrontatie niet aan had moeten gaan.
De 26-jarige man is schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling, en het mishandelen van een vriend die de jongen te hulp schoot. Omdat hij zelf gewond raakte bij de confrontatie, valt de straf lager uit: één maand voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uur taakstraf.
De jongen is schuldig bevonden aan poging tot doodslag, maar houdt rekening met zijn persoonlijke omstandigheden. Bovendien is zijn positieve ontwikkeling meegenomen in het vonnis: hij heeft zeven dagen jeugddetentie opgelegd gekregen en een werkstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.