Arnhem en omstreken

Niet iedereen krijgt een NL-Alert, hoe kan dat en hoe stel ik het in?

De brand in Arnhem.
De brand in Arnhem. © Persbureau Heitink
ARNHEM - In Arnhem woedde dinsdagochtend een grote brand. Omwonenden en andere Arnhemmers konden die ochtend niet alleen wakker schrikken van sirenes, maar ook van een alarm op hun telefoon: het NL-Alert. Niet iedere Arnhemmer ontving echter een melding, ook niet wanneer ze dichtbij wonen. Hoe zit dat?
Het NL-Alert is een door de overheid gestuurde noodmelding naar mobiele telefoons. Het bestaat sinds 2012 en bevat informatie over een noodsituatie en wat burgers eventueel moeten doen. Het NL-Alert van dinsdagochtend adviseerde omwonenden om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven. Ook werd verwezen naar het Twitter-account van Crisis Gelderland-Midden.
Volgens de website crisis.nl van de overheid wordt het bericht gestuurd bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties als een brand, maar ook bij een aanslag of noodweer. Zie het als een soort luchtalarm met meer info. Het NL-Alert kan ook verschijnen op reclameborden en reisinformatieschermen.

Krijgt iedereen die melding?

In principe zou je een NL-Alert moeten ontvangen als je een telefoon hebt. Je hoeft er niets voor te doen.
Het NL-Alert over de brand van dinsdagochtend.
Het NL-Alert over de brand van dinsdagochtend. © Omroep Gelderland

Hoe weet ik of ik hem krijg?

Als er een NL-Alert is, dan hoor je een indringende toon en luid getril. In het display verschijnt de boodschap met info. Daarbij zendt de overheid twee keer per jaar een testbericht uit. De laatste was op 5 december 2022 om 12.00 uur. Als je die hebt ontvangen, zit je goed.

Wat als dat niet zo is?

Toch kreeg dinsdag niet iedereen in Arnhem de melding. Een buurtbewoner laat weten dat hij het alarm niet gekregen is. Ook meldde zich een echtpaar van wie één de boodschap wel kreeg, maar de ander niet. Hoe kan dat misgaan? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een NL-Alert vanuit een zendmast wordt uitgezonden. En er worden bepaalde zendmasten gekozen die in het crisisgebied staan. Het gaat dus niet op basis van je persoonsgegevens. De overheid stuurt het bericht naar ieder mobiel nummer in een bepaald gebied.
Niks gehad? Dat kan verschillende redenen hebben:
  • De telefoon heeft geen contact met een zendmast. Bij een slechte verbinding, geen bereik of vliegtuigstand kan het zijn dat het bericht niet aankomt.
  • Ook een groot gebouw kan de verbinding tussen een zendmast en het alarm verstoren. Voor je verbinding maakt het niet uit, omdat je telefoon dan contact zoekt met een andere zendmast. Maar die zendmast kan dus net buiten het gebied staan waar de noodsituatie geldt.
  • Het kan ook zijn dat je telefoon simpelweg verbinding heeft met een zendmast buiten het gebied. Dan kan gebeuren wanneer je net uit een ander zendmastgebied komt. Zendmasten kunnen een bereik van wel 20 kilometer hebben.
  • In de instellingen staat dat je geen NL-Alert wil ontvangen.

Hoe weet ik hoe mijn telefoon staat ingesteld?

Bij een iPhone werkt dat als volgt: je gaat naar 'Instellingen' en dan naar 'Berichtgeving' of 'Meldingen'. Scroll op deze plek naar beneden naar 'Noodmeldingen'. Zorg dat deze optie aangevinkt is.
Bij een Android- of Google-telefoon werkt het anders. Ga ook daar 'Instellingen'. Klik op het zoekscherm en tik op 'Noodmeldingen', 'Noodwaarschuwingen' of 'Emergency alerts'. Daar zou 'Extreme dreigingen' of 'Extreme alerts' tussen moeten staan. Vink die aan, en de meldingen staan aan.