Rivierengebied

Gemeente treedt op tegen dierenverhuurder: 'Wij willen dat hij stopt'

Handhaving en politie bij Bert's Animal verhuur
Handhaving en politie bij Bert's Animal verhuur © Omroep Gelderland
APPELTERN - De gemeente West Maas en Waal grijpt in bij Bert's Animal Verhuur in Appeltern. Op dinsdag en woensdag worden daar 'illegale bouwwerken waar geen dieren verblijven, en illegale opslag' verwijderd. Dit gaat op twee locaties gebeuren, aan de Munseweg en Molenstraat.
Naast verschillende bouwwerken worden er onder meer huifkarren, schaftwagens, containers en aanhangers afgevoerd. De gemeente verwacht twee dagen nodig te hebben om het allemaal weg te halen.

Afdwingen

De gemeente zegt zich zo te houden aan de stappen van de handhavingsprocedure tegen Bert's Animal Verhuur. Naast het verwijderen van illegale bouwwerken en opslag, wil de gemeente dat het bedrijf stopt met de hondenfokkerij en het verhuren van dieren. “Dat willen we op de wettelijke manier volgens de regels afdwingen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Dan gaat het ook om het innen van dwangsommen. In totaal moest Bert's Animal Verhuur vanwege de illegale praktijken voor 6 januari 125.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente, tot nu toe heeft de eigenaar dat niet gedaan. De gemeente heeft hierom invorderingsbesluiten verstuurd. Dit is een eerste stap die genomen wordt als dwangsommen niet zijn betaald. Inmiddels zijn er nieuwe lasten onder dwangsom opgelegd van in totaal 225.000 euro.

Spullen worden opgeslagen

De gemeente gaat de afgevoerde spullen tijdelijk opslaan. “Wij slaan de spullen minimaal twee en maximaal dertien weken op. In die periode mag Bert’s Animal Verhuur de spullen gewoon verkopen. Wanneer de kosten van de opslag hoger worden dan de spullen waard zijn dan kunnen wij ervoor kiezen om ze na de periode van opslag te verkopen. Een ander scenario is dat we het met dertien weken verlengen.”
De actie gebeurt onder bestuursdwang, dat wil zeggen dat de gemeente zelf gaat handhaven, maar dat de kosten voor de overtreder zijn. Hiertegen is volgens de gemeente door Bert's Animal Verhuur geen bezwaar en geen verzoek om voorlopige herziening ingediend.

Rechtszaak vanwege dierenleed

Eigenaar Bert Roelofs moet binnenkort ook voor de rechter verschijnen. Uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat dieren het bij Bert's Animal Verhuur zwaar hebben.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Zo zagen inspecteurs onder meer dieren met onvoldoende huisvesting en te weinig voeding. Ook liepen beesten kreupel als gevolg van doorgegroeide hoeven en stonden dieren op stal in lagen modder en mest. Er werden zelfs kadavers van meerdere dode dieren in een kapotte koeling aangetroffen.
Wethouder van de gemeente West Maas en Waal Ans Mol laat weten geen handhavingsmaatregelen te kunnen nemen over het welzijn van de dieren. “Heel hard gezegd: daar gaan wij niet over. Natuurlijk als wij op dit moment iets zouden constateren wat niet in orde zou zijn, maken wij daar melding van. Maar wij zijn niet de handhavende instantie op het dierenwelzijn.”
Ondanks herhaalde pogingen van Omroep Gelderland reageert Bert's Animal Verhuur niet op een verzoek tot commentaar.