Arnhem en omstreken / Liemers

Looveer beschadigd door 'inschattingsfout' binnenvaartschip

Aanvaring tussen pont en binnenvaartschip
Aanvaring tussen pont en binnenvaartschip © Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink
HUISSEN - Een inschattingsfout van de schipper van een binnenvaartschip is de oorzaak van de aanvaring met het Looveer maandagavond. Dat zegt Ton Paulus van het gelijknamige veerbedrijf dinsdag.
"De schipper heeft de vaargeul verkeerd ingeschat. De pont lag aan de kant van Loo, de ankerbootjes lagen meer de rivier op", vertelt Paulus. Die ankerbootjes zorgen dat de veerpont op de goede plek blijft liggen. "Hij is dus aan de verkeerde kant gepasseerd en heeft de ankerbootjes geraakt. Daardoor zijn kabels en kettingen kapotgetrokken."

'Kan twee of drie dagen duren'

"We kunnen nog niet zien hoe groot de schade is. Er moet een bergingsboot bij komen en dan moet hij gerepareerd worden. Ik weet nog niet hoelang de pont uit de vaart is. In ieder geval vandaag. Maar het kan best twee of drie dagen duren. Dat is moeilijk in te schatten. We moeten met de verzekering overleggen hoe nu verder", legt Paulus uit.
Tijdens de aanvaring waren de schipper en een auto met twee personen op de veerpont. "Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken. De schipper was er laconiek onder. Hij zag het aankomen. Er kwam net een boot van Rijkswaterstaat van de andere kant aan. Die heeft de schipper van het binnenvaartschip nog met de marifoon opgeroepen. Die zei: 'alles onder controle'. En toen ging het fout."

'Kwartier tot half uur vertraging'

Dat de veerpont uit de vaart is, zorgt voor een langere reistijd voor gebruikers, zoals scholieren. Het is een belangrijke verbinding tussen Huissen en Duiven. "Er zijn twee mogelijkheden: het veer Doornenburg-Pannerden of de Pleybrug in Arnhem. Het kan een kwartier tot een half uur schelen. Het ligt eraan waar je vandaan komt en waar je naartoe moet", aldus Paulus.
Drie jaar geleden gebeurde iets vergelijkbaar met het Looveer. Ook toen voer een schip tegen de ankerbootjes van de pont. Ook door deze aanvaring was het veer enige tijd uit de vaart.