Arnhem en omstreken

Bewoners in pyjama op straat bij brand, basisschool blijft dicht

Bewoners moesten hun huis uit vanwege de brand
Bewoners moesten hun huis uit vanwege de brand © Omroep Gelderland
ARNHEM - Door de woningbrand die dinsdagochtend woedt in de De Wiltstraat in Arnhem, moeten veel buurtbewoners hun huis verlaten. Ook de Jan Ligthartschool sluit op advies van de brandweer de deuren.
Het is een drukte van jewelste in de Arnhemse wijk Sint Marten. Omwonenden moeten vanwege de rookoverlast hun huis uit. "We werden wakker van de sirenes", meldt een meneer in pyjama. "Ik vraag me af of ik straks met mijn auto naar het werk kan, de straat is immers afgesloten. Maar het belangrijkste is: als er maar geen gewonden zijn."
Ons huis mag affikken, als de kinderen maar veilig zijn.
Roy van Ommen staat geschrokken te kijken. Hij was vanochtend een van de eerste getuigen van het vuur. "Ik werd rond kwart voor zes gewekt door mijn vriendin, die zei dat er brand was. Ik dacht eerst nog dat het wel mee zou vallen. Maar toen ik uit het raam keek, zag ik de vlammen al uitslaan."
Hij vertelt dat hij direct de kinderen naar beneden heeft gehaald. "Ons huis mag affikken, als de kinderen maar veilig zijn. Daarna hebben we direct 112 gebeld en de kinderen naar mijn ouders gestuurd. Vervolgens hebben we de buren gewaarschuwd."
De kinderen mogen weer met hun ouders mee naar huis
De kinderen mogen weer met hun ouders mee naar huis © Persbureau Heitink
Kinderen van de nabijgelegen Jan Ligthartschool worden naar huis gestuurd. Volgens het schoolbestuur blijft hun pand de hele dag gesloten. Kinderen die al op school zijn, mogen wel blijven. "Daar gaan we gezellig spelletjes mee spelen", meldt conciërge Marco Argante.

Burgemeester spreekt van nachtmerrie

Een opvallend gezicht tussen de in nachtkleding gehulde omwonenden is burgemeester Ahmed Marcouch. Hij bekommert zich om zijn stadsgenoten. "Dit is een nachtmerrie voor de buurt, het is heel heftig als je je woning moet verlaten", zegt hij.
De Veiligheidsregio meldt dat één gewonde naar het ziekenhuis is gebracht. Volgens Marcouch heeft deze persoon rook ingeademd.
'Toen stonden we ineens op straat'

Bruin kraanwater

Meerdere buurtbewoners melden dat er bruin water uit de kraan komt. Volgens een woordvoerder van waterbedrijf Vitens pompt de brandweer zo veel water op, dat er een verschil in waterdruk is ontstaan. "Dan komt er meer zuurstof of ijzer in het water, en dat kan een grijze of bruine kleur opleveren."
Het is niet schadelijk, benadrukt de woordvoerder. "Als buurtbewoners de kraan even laten doorlopen, moet de normale kleur snel terugkeren."