Arnhem en omstreken

Grote brand in Arnhem na uren blussen nog niet uit

ARNHEM - In de Arnhemse wijk Sint Marten woedt een grote brand. De brandweer is al sinds vanochtend vroeg aan het blussen. Vanwege de hevige rookontwikkeling zijn alle huizen in de straat ontruimd, meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Update:

In de wijde omgeving is een brandlucht te ruiken. Wie last heeft van de rook krijgt het advies om ramen en deuren te sluiten en eventueel de mechanische ventilatie uit te zetten. Er is een NL-Alert uitgegaan.
Buiten op straat staan veel mensen naar de brand te kijken. Sommigen in pyjama. Bewoners die hun huis uit moesten, zijn eerst opgevangen in een naastgelegen café. Later zijn ze verplaatst naar concertgebouw Musis aan de Velperbinnensingel.

'Brand is lastig te bereiken'

De brandweer heeft opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Korpsen uit de regio zijn opgeroepen om te komen assisteren. De brand lijkt in verschillende woningen en een bijgebouw te zitten en is lastig te bereiken, zo meldt de brandweer. Die heeft de brand nog steeds niet onder controle.
Kijk naar beelden van de brand:
'We stonden zo op straat door de brand'
De Veiligheidsregio meldt dat één gewonde naar het ziekenhuis is gebracht. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch, die ook ter plaatse kwam, heeft deze persoon rook ingeademd. Hij noemt de brand een 'nachtmerrie' voor de betrokkenen.
Hoe het vuur is ontstaan is nog niet bekend.

Grijs water uit de kraan

Meerdere bewoners geven aan dat er bij hen grijs water uit de kraan komt. Volgens een woordvoerder van waterbedrijf Vitens pompt de brandweer zo veel water op, dat er een verschil in waterdruk is ontstaan. "Dan komt er meer zuurstof of ijzer in het water, en dat kan een grijze of bruine kleur opleveren."
Het is niet schadelijk, benadrukt de woordvoerder. "Als buurtbewoners de kraan even laten doorlopen, moet de normale kleur snel terugkeren."