Achterhoek

Er moeten snel honderden nieuwe huizen komen in Apeldoorn en Doetinchem

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Gemeente Apeldoorn
Apeldoorn en Doetinchem willen versneld honderden flexwoningen bouwen. Daarvoor ondertekende de gemeenten vandaag een intentieovereenkomst met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge. Het is één van de oplossingen om woningnood tegen te gaan.
Apeldoorn en Doetinchem mikken ieder op vijfhonderd nieuwe woningen. Driehonderd daarvan moeten ten zuiden van de A1 komen, tussen de Apeldoorns Kanaal en de A50. En driehonderd bij de Doetinchemse spoorzone. Nog eens tweehonderd plekken worden 'gereserveerd' voor flexwoningen van bijvoorbeeld andere gemeenten, die tijdelijk een plek moeten krijgen.
Flexwoningen zijn volwaardige woningen die kant en klaar worden geplaatst. Ze moeten dertig jaar meegaan, maar kunnen worden verplaatst. De bedoeling is dat driehonderd van de flexwoningen per gemeente tot minimaal tot 2045 blijven staan.
De gemeente Apeldoorn wilde op termijn al een woningbouwlocatie aan de zuidrand van de stad ontwikkelen. Datzelfde geldt voor de spoorzone in Doetinchem. Maar concrete plannen voor deze locaties waren nog niet gemaakt.
De locatie waar Apeldoorn de flexwoningen wil plaatsen
De locatie waar Apeldoorn de flexwoningen wil plaatsen © Omroep Gelderland
Apeldoorn en Doetinchem grijpen de kans om versneld woningen te realiseren met beide handen aan. Ze zijn de eerste gemeenten die aanhaken bij het project Flexcity van de landelijke overheid, waarbij het versneld bouwen van flexwoningen wordt gestimuleerd.
Landelijk moeten er de komende jaren 37.500 flex- en transformatiewoningen komen. Hiervoor is 100 miljoen beschikbaar gesteld.

Meer ruimte voor woningbouw

Minister de Jonge: “De kritiek is vaak: we hebben geen tijdelijke woningen nodig, maar permanente. Maar dat zijn dit ook. Alleen de locatie is tijdelijk. En als die locatie wegvalt, bijvoorbeeld omdat er met dat gebied iets anders moet gebeuren, dan kun je die woningen oppakken en op een andere (tijdelijke) locatie neerzetten. Door deze tijdelijke locaties te benutten hebben we meer ruimte voor woningbouw.”
Minister Hugo de Jonge en de betrokken wethouders ondertekenen de intentieovereenkomst
Minister Hugo de Jonge en de betrokken wethouders ondertekenen de intentieovereenkomst © Omroep Gelderland
Of de woningen er daadwerkelijk gaan komen is nog niet helemaal zeker. De betrokken partijen onderzoeken het komende half jaar of de plannen haalbaar zijn, en op welke termijn ze kunnen worden geplaatst. Apeldoorn hoopt in 2027 de huizen hebben staan.