Achterhoek

Weer stakingen: hoe kom ik deze week toch nog op school?

Er rijden volgende week geen bussen.
Er rijden volgende week geen bussen. © ANP
Op veel plekken rijden deze week geen treinen of bussen. Voor veel mensen is dat vervelend, zeker ook voor Gelderse studenten. We helpen je daarom een handje: hoe kom je alsnog op je eindbestemming?

Ik sta op station Nijmegen en moet naar de universiteit, hoe dan?

Normaal pak je bus 6, 9 of 83 en sta je binnen zeven minuten voor de uni. Dat is deze week geen optie. Dat wordt bijvoorbeeld wandelen. Je bent ruim twintig minuten onderweg vanaf het centraal naar je opleiding. Je kan via het Pagodepad lopen, maar de leukste optie is natuurlijk via de Sint Annastraat (beter bekend als de Via Gladiola). Zo vat je misschien het 4Daagsevirus nog wel. Als je dat te ver vindt, kun je ook een ov-fiets huren. Binnen tien minuten ben je dan op school.

En vanaf Arnhem Centraal, hoe kom ik op de HAN?

Dat wordt goede wandelschoenen aantrekken. Vanaf centraal is het ruim 45 minuten lopen naar school. Je kunt via de Velperweg of via de Johan de Wittlaan, IJssellaan en het Lange Water. Die laatste optie is vooral geschikt als je het leuk vindt wat meer van Arnhem te zien. Je doet er dan namelijk een uur over. Een ov-fiets huren is hier natuurlijk ook een optie. Of je vader of moeder even lief aankijken of die je niet even met de auto naar school wil brengen (de hele week). Een andere slimme optie is om met de NS-trein te reizen naar station Arnhem Presikhaaf. Vanaf daar is het wandelend tien minuten naar de HAN.

Je hebt het steeds over de ov-fiets, is die gratis?

Nee, helaas. Er wordt 4,45 euro gevraagd. Je kan de fiets dan 24 uur gebruiken. Ga wel goed om met de fiets, want er worden boetes uitgedeeld als je bijvoorbeeld de sleutel kwijt raakt (20 euro). Als de fiets wordt gestolen (en je hebt de sleutel nog én een proces-verbaal op zak) is de boete 70 euro.

Rijden er nergens in de provincie treinen en bussen?

De treinen van de NS rijden. Vervoersmaatschappijen Breng, Keolis en Arriva doen mee aan de staking.

Ik moet van het busstation in Druten naar ROC Rivor in Tiel, kan dat?

Dat wordt lastig. Bus 42 van Breng rijdt niet. Normaal ben je binnen 45 minuten vanaf het busstation in Druten op je school. Nu zou je drie(!) uur kunnen gaan wandelen om op het ROC te komen. Een fijne oefening voor de 4Daagse, maar niet realistisch natuurlijk. Fietsen lijkt het enige alternatief. Het is zo'n 15 kilometer, waarbij je een uur onderweg bent. Sterkte, alvast.

Nog eentje dan: ik moet vanaf station Didam naar Iselinge Hogeschool in Doetinchem

Je zou normaal gesproken met Arriva twaalf minuten onderweg zijn naar het centraal station. Dan nog een stukje lopen via de J.F. Kennedylaan en je bent binnen een half uur op school. Fietsen is de enige reële optie. Je kan via Wehl of via Kilder naar Doetinchem fietsen. Het maakt qua reistijd niet gek veel uit, die is een klein uur.

Er rijden deze week geen bussen of treinen, omdat er wordt gestaakt voor een betere cao.