Liemers

De familie Rosenberg zat 786 dagen ondergedoken op een zolder in Zevenaar

Elke dag een streepje tot het einde van de oorlog.
Elke dag een streepje tot het einde van de oorlog. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag een bijzonder stukje behang met turfstreepjes uit de Tweede Wereldoorlog. Deze week is het 78 jaar geleden dat de familie Rosenberg uit Zevenaar na ruim twee jaar onderduik eindelijk weer naar buiten kon.
In een vitrine in het Liemers Museum in Zevenaar ligt een klein, onopvallend stukje papier, maar het vertelt een groot verhaal. Het is namelijk een turflijstje dat de joodse familie Rosenberg uit Zevenaar bijhield van de dagen dat ze ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Elke dag een streepje op het behang

Josef, Riek en dochter Betty Rosenberg hebben een herenmodezaak aan de Marktstraat in Zevenaar, als de Duitsers in 1940 ons land binnenvallen. De Duitse bezetter vaardigt steeds strengere regels uit voor Joodse Nederlanders en op een gegeven moment moet Josef zich melden om in Duitsland te gaan werken. Josef Rosenberg vertrouwt het niet en besluit om met zijn gezin te gaan onderduiken.
De persoonsbewijzen van Josef en Riek Rosenberg
De persoonsbewijzen van Josef en Riek Rosenberg © Omroep Gelderland
Gelukkig is dorpsgenoot Franz Heister bereid om de familie in huis op te nemen en op 7 februari 1943 verschuilen de Rosenbergs zich op de zolder van de Weverstraat 4 in Zevenaar. Vader Rosenberg zet elke dag een streepje op het behang, om bij te houden hoe lang de onderduik duurt. Het worden er uiteindelijk 786, meer dan twee jaar kan de familie niet naar buiten en zien ze geen daglicht.

Duitse soldaten aan de deur

Op een gegeven moment komen er zelfs Duitse soldaten aan de deur bij de familie Heister. Ze zijn op zoek naar ondergedoken joden. De familie op zolder houdt zich muisstil, maar gelukkig besluit een officier dat het tijd is om verder te gaan. De Rosenbergs zijn niet gevonden en iedereen kan weer opgelucht ademhalen.
De familie Rosenberg zit 786 dagen ondergedoken
De familie Rosenberg zit 786 dagen ondergedoken © Omroep Gelderland

Eindelijk vrij!

In de ochtend van 3 april 1945 lopen er ineens Canadese soldaten door Zevenaar, het dorp is bevrijd. En ‘s middags durft de familie Rosenberg naar buiten te gaan. Na 786 dagen zien ze eindelijk weer daglicht. De buren zijn dolgelukkig en stomverbaasd als ze de familie zien, niemand wist dat ze daar ondergedoken zaten, en wat is hun huid bleek! De buren hebben nog nooit zulke witte gezichten gezien.
Het huis van de Rosenbergs blijkt verwoest door een bombardement, maar dat kan ze niks schelen, ze hebben de oorlog overleefd, de zon schijnt op hun gezichten en na 786 dagen zijn ze eindelijk vrij.
Ridder René bekijkt het turflijstje in het Liemers Museum:
Ridder René bekijkt het turflijstje in het Liemers Museum
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.