Gelderse Vallei
De vogelgriep lijkt minder om zich heen te slaan, maar minister maakt zich nog altijd zorgen

LUNTEREN - Landbouwminister Piet Adema is ondanks het vooralsnog lage aantal vogelgriepbesmettingen bij bedrijven, niet gerust op de huidige situatie. Volgens hem blijven de risico's op verspreiding van de zeer besmettelijke vogelgriep de komende maanden overeind staan. In de Gelderse Vallei bevinden zich zo'n driehonderd pluimveebedrijven, waar al sinds oktober 2021 een ophokplicht geldt.
De minister schrijft over zijn zorgen aan de Tweede Kamer. De laatste weken brak vogelgriep (maar) vier keer uit op een pluimveebedrijf. In Gelderland was dat in Loo, waar op 17 januari 60.000 kippen werden geruimd, en in Nijkerk op 26 januari. Daar werden 10.000 eenden geruimd.
Dat er minder vogelgriep op bedrijven plaatsvindt, komt omdat het aantal besmette wilde vogels lager lijkt. Toch doet dit volgens Adema niks af aan de risico's. Een deskundigengroep, die de minister adviseert, 'ziet in de huidige situatie geen aanleiding om de risicoinschatting van een besmetting van een pluimveebedrijf aan te passen', staat in de Kamerbrief. Dat betekent dus dat de ophokplicht voorlopig blijft.
Bedrijfsdichtheid
De minister meldt verder dat er vooralsnog geen makkelijke oplossing is om vogelgriep op bedrijven te voorkomen. Het ministerie kijkt wel naar maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen. "Samen met de sector en dierenartsen werken we aan een versterking van de bioveiligheid op bedrijven", schrijft Adema.
Een goed werkend vaccin kan hiervoor een oplossing bieden. Bij de Wageningen Universiteit in Lelystad worden op dit moment drie vaccins getest. De verwachting is dat de uitkomsten van de proef halverwege februari bekend worden gemaakt.
Daarnaast wil de minister de kans op verspreiding van vogelgroep tussen bedrijven in pluimveedichte gebieden terugbrengen. "Dit kan door de bedrijfsdichtheid in deze gebieden te verlagen", zegt hij. De Gelderse Vallei is zo'n pluimveedicht gebied. "Maar", stelt Adema, "de mogelijkheden hiervoor moeten eerst goed worden verkend."