Arnhem en omstreken

Burgers' Zoo heeft nu meer passiebloemen dan dieren

Een klein deel van de passiebloemen in Burgers' Zoo
Een klein deel van de passiebloemen in Burgers' Zoo © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo staat bekend om zijn dieren, maar de dierentuin heeft op dit moment meer passiebloemen dan beesten.
De passiebloemen komen van de Passiflorahoeve in Harskamp, die vorig jaar oktober de deuren sloot. Een van de vrijwilligsters, Tineke van Ooijen-Lommen, is met de bloemen meeverhuisd naar Burgers' Zoo om ze te blijven verzorgen.

'Geen makkelijke plant'

"Het zijn er nogal wat, ruim 400 soorten", vertelt Van Ooijen-Lemmen. "Het is geen makkelijke plant. Het is een tropische plant en het Nederlandse klimaat is niet tropisch. Vooral in de winter is het moeilijk ze in leven te houden. Ze staan hier tijdelijk. De bedoeling is dat ze een ander thuis krijgen. In een botanische tuin of ergens anders."
Met een van de passiebloemen heeft Van Ooijen-Lemmen een bijzondere band. "Mijn broer heeft een kruising gemaakt en die naar mij vernoemd, de Tineke. Dus dat was heel lief."
Ook plantenverzorger Arjan Marsman van Burgers' Zoo houdt zich bezig met de passiebloemen, naast de cactussen in de Desert en de tropische planten in de Bush.

'Niet de ideale plek'

"Het idee is dat ze verder verspreid worden onder verschillende botanische tuinen. We kunnen ze wel een tijdje houden, maar ze staan niet op een ideale plek", vertelt Marsman over de passiebloemen. "Het zijn verschillende soorten. De een kan wat warmer, de ander kan wat beter tegen de kou. Dus we hopen ze in groepjes te verhuizen naar een meer geschikte plek."
Toch is hij blij dat de planten naar de dierentuin zijn gekomen. "Het is een hele leuke actie om aan mee te kunnen werken en dat de collectie zo behouden blijft. Mooi om daar een steentje aan bij te dragen", benadrukt Marsman.
Van de klimplanten van het genus Passiflora bestaan ruim 500 soorten. Enkele soorten vindt men in Azië en in Australië, maar de hotspot van de verspreiding ligt in Midden- en Zuid-Amerika. De meeste soorten zijn nu dus in Arnhem te bewonderen.