Stedendriehoek

'Oplettende buurvrouw stopt reeks woninginbraken'

Inbraakpoging, ter illustratie.
Inbraakpoging, ter illustratie. © Rechtspraak.nl
ZUTPHEN - Tegen drie mannen, die verdacht worden van een reeks inbraken in Noord- en Oost Gelderland, zijn maandag celstraffen geëist tussen de 28 maanden en vijf jaar. De hoofdverdachte wordt beschuldigd van acht woninginbraken of pogingen daartoe. De zaak kwam aan het rollen toen de mannen op heterdaad betrapt werden tijdens een inbraak in Heerde.
Het is 26 augustus 2021. De politie wordt gebeld door een vrouw uit Heerde. Zij is op vakantie, maar de overbuurvrouw heeft haar verteld dat er ingebroken is in haar huis. Agenten gaan langs bij het huis van de vrouw en zien dat het slot van de deur is uitgeboord en weer is teruggeplaatst. Tussen de deur en het kozijn zijn grassprietjes te zien. Volgens de agenten duidt dat er op dat de inbrekers terug zullen komen: als de grassprietjes dan nog zichtbaar zijn, weten de inbrekers dat er niemand door de deur is gegaan en dat ze niet betrapt zijn. En dus hangt de politie een camera op, plaatsen ze de grassprietjes terug, en gaan ze 's avonds in de buurt posten. En ze hebben geluk: die avond arresteren ze in totaal vijf mannen.

Veel overeenkomsten met andere inbraken

De officier van justitie legt de situatie helder uit. Deze heterdaad-arrestatie is volgens haar het begin van een groter onderzoek. De politie is op zoek gegaan naar vergelijkbare inbraken in de regio. Daarbij komen inbraken in Terborg, Varsseveld, Lichtenvoorde en Apeldoorn aan het licht, die volgens de ovj veel overeenkomsten hebben met de inbraak in Heerde. "De inbraken worden allemaal 's nachts gepleegd, in de zomerperiode bij mensen die op vakantie zijn. Ook gebeurde dat met de zogenaamde Bulgaarse methode: het verwijderen van het cilinderslot uit de deur."
De officier heeft nog meer bewijs tegen de verschillende verdachten. De auto's van sommige verdachten worden in de nachten van de inbraken geregistreerd op de snelwegen in de buurt van de plekken van de inbraken, terwijl de verdachten allemaal in Amsterdam wonen. Ook de telefoons van die verdachten maken contact met de telefoonmasten in de buurt van die inbraken. Alles bij elkaar opgeteld ziet de ovj veel bewijs voor een reeks inbraken door de verdachten.
Niet elke verdachte zou bij elke inbraak aanwezig geweest zijn. De hoofdverdachte wordt verdacht van acht woninginbraken of pogingen daartoe, een andere verdachte wordt gekoppeld aan vier van die woninginbraken. Tegen de hoofdverdachte wordt vijf jaar cel geëist. Tegen de andere twee verdachten worden respectievelijk drieënhalf jaar en 28 maanden cel geëist.

Later voor de rechter

Tijdens deze rechtszaak staan drie van de vijf verdachten terecht. Eén van de anderen is al voor de rechter geweest, omdat die alleen van de inbraak in Heerde verdacht wordt. Een ander zit momenteel in de gevangenis in Duitsland, en komt op een later moment voor de rechter in Nederland.

'Weinig bewijs, hoge eis'

De advocaten van de drie zijn niet te spreken de eis van de ovj. "Het bewijs is flinterdun. Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt ergens anders dan in Heerde binnen is geweest. De handelswijze in deze zaak is niet zo uniek als de officier van justitie wil doen geloven. Er zijn veel losse eindjes. Er is weinig bewijs, maar wel een hoge eis". De strafeisen vinden de advocaten allemaal absurd hoog.
Alleen het feit dat de verschillende inbraken op elkaar lijken, is volgens de advocaten niet genoeg. Deze vorm van inbraken komt volgens hen veel vaker voor. En dat telefoons en auto's in de buurt van inbraken zijn gesignaleerd, toont niet aan dat zij die inbraak hebben gepleegd, vinden de advocaten. Bovendien valt niet te bewijzen wie de telefoon bij zich had en wie er in de auto reed.
De advocaten pleiten voor veel lagere straffen of zelfs vrijspraak. Of dat ook gaat gebeuren, is aan de echter. Die doet op 13 februari uitsprak.