Gelderse Vallei

Massaontslag Philips, zijn er gevolgen voor de afdeling in Ede?

Het hoofdkantoor van Philips.
Het hoofdkantoor van Philips. © ANP
EDE - Philips gaat dit jaar 1100 banen schrappen in Nederland, zo werd maandagochtend bekend. Het bedrijf heeft ook een vestiging in Ede. Moeten de mensen daar vrezen voor een baan?
Voorlopig niet, zo meldt Philips-woordvoerder Tommie Dijstelbloem. Hij verwacht geen ontslagen bij Philips Ede, maar stelt dat hij het niet kan uitsluiten.
Er worden wel 1100 banen geschrapt. "Daarvan is twee derde in Eindhoven en Best en een derde op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat is het enige wat we op dit moment kunnen zeggen", laat Dijstelbloem weten.

IT-diensten

FNV-bestuurder Hans Wijers bevestigt dit: "Voor Ede heb ik geen enkel signaal dat daar ook iets zou verdwijnen." Bij Philips Ede zijn de IT-diensten en de afdeling gezondheidszorg gevestigd.
Wat is de garantie dat een nieuwe ontslagronde in 2024 uitblijft?
Philips presenteerde maandag haar 'wereldwijde groeistrategie'. Het bedrijf geeft aan aan dat ondanks het schrappen van banen, Nederland het sterke middelpunt van de wereldwijde activiteiten van Philips blijft.

'Wat gebeurt volgend jaar?'

Volgens Wijers is Philips altijd sterk geweest in ontwikkeling. En dat is nu juist de tak waarin gesneden gaat worden. "Nu gaan 1100 mensen weg, maar waar stopt het? Wat is de garantie dat een nieuwe ontslagronde in 2024 uitblijft?", vraagt Wijers zich af. Hij hoopt dat het stopt, ook al blijkt volgens hem uit de cijfers dat het vorig jaar niet goed ging met het techbedrijf uit Eindhoven.
Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten.