Rivierengebied

Jonge haasjes zijn niet zielig: 'Zit niet aan ze'

Een jonge haas, die niet zielig is.
Een jonge haas, die niet zielig is. © ANP
ECK EN WIEL - Wie veel in de natuur wandelt, kan weer jonge haasjes tegenkomen. De eerste haasjes worden namelijk in deze tijd van het jaar geboren. Dat betekent ook dat mensen met de beste bedoelingen de 'eenzame' jonge haasjes naar de opvang brengen. "Doe het niet!", waarschuwen dierenambulances en opvangen.
Bij Wildopvang Onder De Regenboog in Eck en Wiel worden in deze tijd van het jaar dagelijks jonge haasjes gebracht. Veel mensen willen een jonge haas die alleen en onbeschut in een veld ligt, helpen door het beestje op te pakken en naar een opvang te brengen. "Zit niet aan de haasjes", waarschuwt Marjolijn Hoogland van de wildopvang.
"Ze zijn niet zielig. Haasjes worden met haar en open oogjes geboren en op het land gelegd. Als de moeder veel jongen heeft, legt ze ze verspreid neer. De moeder komt terug, ze is alleen niet steeds bij de dieren", legt Hoogland uit.
Blijf er vanaf, maak ter plekke een foto
Volgens de opvang gaat het vooral mis omdat mensen het verschil tussen jonge konijnen en haasjes niet goed zien. Want een jong konijn dat alleen in een veld ligt, mag je wel naar de opvang brengen. "Konijnen hebben een effen kleur. Hazen zijn gemêleerd en donziger. En hazen hebben bijna altijd een wit vlekje op de kop. In het midden of richting het oor."

Neem een foto

Om verwarring te voorkomen, heeft ze een tip bij het vinden van een jonge haas of konijn. "Blijf er vanaf, maak ter plekke een foto, neem afstand en stuur de foto naar een opvang. Wij kunnen inschatten of het een haasje is dat daar prima zit of een konijntje."
De enige uitzondering voor haasjes is als een hond, kat of ander dier ze te pakken heeft gehad. "Dan moeten ze naar de opvang voor een antibioticum." Een laatste advies vanuit de wildopvang ter bescherming van de haasjes: "Houd je hond in deze tijd van het jaar aangelijnd".