Achterhoek

Wachttijd voor warmtepomp kan oplopen tot een jaar

Martin Koopman installeert een hybridepomp.
Martin Koopman installeert een hybridepomp. © Omroep Gelderland
Door de hoge gasprijs is de verkoop van warmtepompen enorm gestegen. In Nederland zijn er vorig jaar bijna 100.000 geplaatst, een toename van 37 procent in vergelijking met 2021. Maar wie zo'n apparaat in huis wil halen, moet geduld hebben. Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat de wachttijd enorm kan oplopen.
"Een half jaar tot een jaar, daar moet je wel rekening mee houden. En dan maakt het niet uit om welk merk het gaat", zegt Gerard Looman van Doetinchems CV Bedrijf, die klanten heeft in een groot deel van de Achterhoek.
De aanvragen stromen bij hem binnen. Zowel voor de volledig elektrische warmtepomp als voor de hybride variant, die met de cv-ketel samenwerkt. "De verhouding is ongeveer fiftyfifty", legt hij uit.
We krijgen maar mondjesmaat warmtepompen binnen
Winstallatie in Arnhem en Oosterhoff-Poolen in Ermelo kunnen die run op warmtepompen bevestigen. "Sinds de oorlog in Oekraïne is het echt enorm druk. Doordat grote bouwprojecten voorrang krijgen, loopt de wachttijd voor particulieren flink op. We krijgen maar mondjesmaat warmtepompen binnen", zegt Sadik Elrukabi van Winstallatie. "Wij krijgen ook steeds kleine partijen geleverd. Een wachttijd van een jaar moet je als particulier wel aanhouden", voegt Sander Vis van Oosterhoff-Poolen toe.
Omdat het zolang duurt, zijn er volgens hem ook mensen die een airco laten plaatsen om daar het huis mee te verwarmen. "Dat kan je zien als een tussenoplossing. Goedkoper in de aanschaf en sneller geleverd." Ook andere installateurs zien dat terug.

'Verduurzamen nog nooit zo lonend geweest'

De verkoop van warmtepompen groeide vorig jaar zowel procentueel als in aantallen sneller dan die van cv-ketels, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is niet verbaasd over de cijfers. "Door de hoge gasprijs is verduurzamen nog nooit zo lonend geweest."
Zo kan met de goedkopere optie, een hybride warmtepomp, tot wel 60 procent worden bespaard op het gasverbruik. Daarnaast stelt de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zo'n apparaat.
Wilco de Wilde heeft een installatiebedrijf in Tiel en plaatst al 15 jaar warmtepompen. Ook bij hem is de vraag enorm gestegen. "Sinds twee jaar heeft het echt een vlucht genomen. Eerst de volledig elektrische warmtepomp en nu is er meer vraag naar hybride."
Er zijn gewoon veel te weinig monteurs
De Wilde heeft zes medewerkers in dienst, die alleen maar bezig zijn met het plaatsen van warmtepompen. Wie bij hem een bestelling doet, moet rekening houden met een wachttijd van minimaal drie maanden. En dat komt volgens hem vooral door een tekort aan personeel. "Er zijn gewoon veel te weinig monteurs om die warmtepompen te installeren."
Elrukabi van Winstallatie deelt die mening. Hij was onlangs op zoek naar een monteur, maar kon niemand krijgen. Daarom krijgt hij nu hulp van een stagiair. Oosterhoff-Poolen zit in hetzelfde schuitje. "Wij hebben gelukkig een vaste groep monteurs. We zouden er wel wat mensen bij willen hebben, maar dat is lastig", zegt projectleider Vis.

Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Vanaf 2026 zijn huiseigenaren bij vervanging van hun cv-ketel verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Naar verwachting zal de verkoop van deze apparaten dan nog sneller groeien.
Techniek Nederland zegt alles op alles te zetten om de branche hiervoor klaar te stomen. "We zorgen dat er de komende tijd veel monteurs van hybride warmtepompen bij komen. Ook komen er overal in het land trainingslocaties", aldus Terpstra.