Gelderse Vallei

Moeten ongezonde traktaties op de werkvloer in de ban?

Moeten ongezonde traktaties op de werkvloer in de ban?
Moeten ongezonde traktaties op de werkvloer in de ban? © Pixabay
WAGENINGEN - De opinieprogramma's hielden er vorige week maar niet over op. De Britse professor Susan Jebb, voorzitter van het voedingsbureau Food Standards Agency beweerde in de krant The Times dat op zoetigheid trakteren net zo schadelijk is als meeroken, en dat het maar eens gedaan moet zijn met al die verjaardagstaarten op de werkvloer. Heeft ze een punt?
Volgens voedingswetenschapper Ellen Kampman, verbonden aan de Wageningen Universiteit, snijdt Jebb een belangrijk probleem aan: "Er wordt op bijna iedere werkplek regelmatig op taart en ander snoepgoed getrakteerd. En dan heb je nog de borrels na het werk, de recepties en afscheidsfeestjes met bitterballen en alcohol. We moeten inderdaad kijken of we niet gezonder moeten gaan leven met zijn allen."

Taart? Dan ook anderhalf uur wandelen!

Van Kampman hoeft een werkgever niet actief ongezonde traktaties te verbieden. "We kunnen ook kijken naar hoe we op een gezonde manier kunnen trakteren. Bijvoorbeeld met taarten die minder vet en suiker bevatten. Of maak een afspraak om, na een verjaardagstaart, een rondje te gaan lopen met zijn allen."
Om de calorieën van een bescheiden stuk slagroomtaart van 100 gram te verbranden, moet een persoon met een gemiddeld gewicht ongeveer één tot anderhalf uur wandelen. Dat is dus een flinke lunchwandeling. Ter compensatie van een bitterbal moet je een rondje van zo'n 10 minuten maken. Een biertje wordt in een half uur goedgemaakt.

Gezonde alternatieven

Veel voedingsplatforms stellen gezonde alternatieven voor de chocoladetaart en bitterbal voor. Denk bijvoorbeeld aan:
- Gemengde noten met gedroogd fruit
- Bananenbrood
- Zelfgemaakte bounty's
- Miniquiches
- Een alcoholvrije cocktail
- Rauwkost met lekkere dips (zoals tomatentapenade, hummus of tzatziki)

Meeroken

Wie de traktatie afslaat en denkt dan ter compensatie een sigaret te kunnen opsteken, zit er naast. "Meeroken is veel gevaarlijker dan het eten van een traktatie. Die vergelijking gaat veel te ver," zegt Kampman.