Arnhem en omstreken

Zó spring je het soepelst in een rolstoel door de sporthal

Deelnemers krijgen les van oud-paralympisch basketballer Mustafa Jebari.
Deelnemers krijgen les van oud-paralympisch basketballer Mustafa Jebari. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tactisch draaien, stoeprandjes afspringen en zo veel mogelijk snelheid maken; rolstoelsporters leerden het zondag allemaal op sportpark Papendal. (Oud-)rolstoelprofs leerden de deelnemers de fijne kneepjes van het vak.
Bij de één ziet het eruit alsof het niets voorstelt. "Deze rand lijkt precies op de rand van de bus die ik dagelijks in en uit moet springen", klinkt het, terwijl de ander echt de basis wil leren. "Ik had eigenlijk verwacht dat ik niets zou durven, maar het gaat nog best goed."

Onder de knie krijgen

Eén ding hebben ze gemeen: ze zitten zondagmiddag allemaal in een rolstoel. Tientallen kinderen - en een aantal volwassenen - willen de rolstoel beter onder de knie krijgen. Sommigen om een betere rolstoelbasketballer of -tennisser te worden, anderen ook voor in het dagelijks leven.
Bekijk hoe Evi (14) de dag beleeft:
'De kinderen krijgen meer zelfvertrouwen'
Dankzij de modernste snufjes worden met sensoren in de wielen ook de snelheden van de rolstoelers gemeten. "Dat is echt een innovatie", zegt organisator Jurjen Engelsman van de Gelderse Sport Federatie. "Zo nemen de deelnemers ook een nauwkeurige topsnelheid mee naar huis. Maar sowieso ook een glimlach en een fijn gevoel."