Arnhem en omstreken

Humor belangrijk? In Gelderland niet hoor

Voor Gelderlanders is humor minder belangrijk in hun leven dan voor de meeste andere provincies.
Voor Gelderlanders is humor minder belangrijk in hun leven dan voor de meeste andere provincies. © ANP
ARNHEM - Voor Gelderlanders is humor minder belangrijk in hun leven dan voor de meeste andere provincies. Alleen in Flevoland vinden inwoners humor nog minder belangrijk. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van 'het humoronderzoek' van de Universiteit Utrecht in samenwerking met televisieprogramma Het Klokhuis.
Zeeuwen vinden humor het belangrijkst in hun leven, gevolgd door Friezen en Groningers. De onderzoekers benadrukken wel dat het gaat om tussentijdse scores. "Het kan dus nog veranderen. We roepen alle Gelderlanders op het onderzoek in te vullen!"

'Humor van het leven inzien'

Voor harde conclusies over hun resultaten is het dan ook nog te vroeg, leggen de onderzoekers uit. Dat je humor belangrijker vindt, wil volgens hen nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk meer wordt gelachen.
"Maar wel dat ze er in het dagelijks leven belang aan hechten. Je kunt je dan voorstellen dat mensen proberen de humor van het leven in te zien en situaties op te zoeken die grappig zijn."
Uiteindelijk willen de onderzoekers weten welke rol humor speelt bij communicatie en hoe we met elkaar omgaan. "Zorgt humor ervoor dat je je beter met een ander verbindt? Begrijpen we elkaar beter? Kun je humor gebruiken om een situatie minder erg te laten zijn?"

'Mannen vinden humor belangrijker'

Verder blijkt uit de eerste resultaten onder meer dat mannen humor belangrijker vinden dan vrouwen. "Dit is heel goed te verklaren, uit andere onderzoeken komt dit ook naar voren."
"Denk bijvoorbeeld aan daten. Vrouwen zoeken een man die grappig is, maar mannen zoeken niet een vrouw die grappig is. Mannen zoeken echter wel een vrouw die om hun grappen lacht", verklaart onderzoeker Madelijn Strick.