Rivierengebied

Tegenstanders megavarkensstal opgelucht: 'Moeten we niet meer willen'

De afgebrande stal in 2017.
De afgebrande stal in 2017. © Omroep Gelderland
ERICHEM - Tegenstanders van een nieuwe megavarkensstal De Knorhof zijn blij dat deze er naar verwachting niet komt in Erichem. "We hebben hier heel erg op gehoopt."
"Natuurlijk zijn we heel blij hiermee", zegt Jur Marringa, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Buren. "Wij willen zo snel mogelijk alle intensieve veehouderij weg hebben. Dit is een belangrijke stap."
De gemeente Buren heeft een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor de locatie aan de Burensewal waar zes jaar geleden megastal de Knorhof afbrandde. Bijna 20.000 varkens hebben dat niet overleefd.
De fractievoorzitter had goede hoop dat het besluit om een nieuwe megastal te weren er zou komen. "Sinds de brand in 2017 is er natuurlijk veel veranderd in de publieke opinie op dit onderwerp. En volgens mij moeten we dit soort stallen ook niet meer willen."

Stank en stikstof

Eigenaar Adriaan Straathof, één van Europa's grootste varkenshouders, had na de brand plannen om een dubbel zo grote stal neer te zetten op dezelfde plek. De intentie zou zijn om hiermee meer ruimte te creëren voor de varkens. Maar volgens de gemeente Buren en de provincie Gelderland is terugkeer van de Knorhof niet wenselijk vanwege de stankoverlast en de hoeveelheid stikstof dat het bedrijf uitstoot.
In het nieuwe bestemmingplan mag de grond alleen nog maar gebruikt worden voor akkerland of weide. De raad in Buren moet het plan nog wel goedkeuren. "Daar heb ik alle vertrouwen in", zegt Marringa.

Protestmars

Tegen de komst van de herbouwde stal kwamen ook een aantal dierenrechtenorganisaties in actie. Zo tekende Stichting Varkens in Nood bezwaar aan tegen de herbouw van de Knorhof. De Partij voor de Dieren en dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Burning Souls organiseerden een protestmars langs de overblijfselen van de stal. Tweehonderd mensen liepen mee in de optocht.
Wij hebben al die tijd druk uitgeoefend op gemeente Buren
Edwin Vermeulen van Animal Rights was één van die mensen. "Vanaf het moment dat het gebouw in de fik is gevlogen zijn wij bezig geweest om de bouw van een nieuwe megastal tegen te houden. Wij hebben al die tijd druk uitgeoefend op gemeente Buren zodat het plan voor herbouw van tafel zou gaan."
Toch gaat de vlag nog niet helemaal uit bij Vermeulen. De varkenshouder heeft nog een optie om een schadeclaim in te dienen. En dat kan nog wel eens invloed hebben, denkt Vermeulen. "Er is een mogelijkheid dat de gemeente zwicht voor een schadevergoedingseis. Maar er gloort wel hoop aan horizon. De brand van Knorhof staat symbool voor een failliet systeem van veehouderij. We zien steeds meer mensen in optand komen tegen uitbreidingen van veebedrijven omdat het zo niet langer kan."
In Duitsland heeft Straathof een levenslang beroepsverbod wegens herhaaldelijke overtredingen van de dierenwelzijnswet. Of de eigenaar met een schadeclaim komt, is niet bekend.