Gelderse Vallei

Wil jij armeren wat te eten geven? Dat kan via deze kastjes

Marlies (links) en Hillie bij het voedseldeelkastje in Ede
Marlies (links) en Hillie bij het voedseldeelkastje in Ede © Omroep Gelderland
EDE - Ze staan in steeds meer straten of buurten, de voedselweggeefkastjes. Ze zijn aan een flinke opmars bezig en dat is een goed teken, vindt de landelijke stichting voor voedselkastjes SoGoed. "Mensen hebben weer wat over voor de medemens. Dat is een goed teken." Overal in de wereld is belangstelling voor dit concept. "Van België tot aan Finland krijgen we vragen."
In Ede bedachten bewoners van de Bloemenbuurt dat een voedselkastje een goede manier zou zijn om de armere buurtbewoners wat extra's te geven. De eerste conservenblikken en left-overs uit een kerstpakket vulden toen het kastje vlak bij het buurthuis De Stek. Nu na twee jaar is het assortiment enorm uitgebreid en moet het kastje dagelijks worden bijgevuld.
De nood is hoog in deze gemêleerde wijk. Het voedselkastje in de Bloemenbuurt was de eerste in Ede en is niet meer weg te denken.

Zes jaar geleden

Volgens de landelijke stichting SoGoed, die zich bezig houdt met het verspreiden van de voedselweggeefkastjes, is het idee niet nieuw. Initiatiefnemer Renee Verhoogt van de stichting begon zelf al zes jaar geleden met een voedselkastje.
Wij zien dat onze voedselkastjes vooral gebruikt worden door mensen die net niet in aanmerking komen voor De Voedselbank
"Maar het laatste half jaar is de groei explosief", aldus Renee. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende prijzen. Mensen komen niet meer rond en zijn aangewezen op hulp van anderen. Wij zien dat onze voedselkastjes vooral gebruikt worden door mensen die net niet in aanmerking komen voor De Voedselbank. En juist die groep met een inkomen net boven het minimum komt nu in de problemen. Een half jaar geleden hadden we nog 100 kastjes officieel geregistreerd, nu is dat opgelopen tot 350. En dat zijn nog alleen maar de kastjes waarvan wij weten. Er is ook een flink aantal dat niet geregistreerd staat."

Solidair samenzijn

Dat de kastjes nodig zijn is natuurlijk vervelend, maar Rene Verhoogt van SoGoed ziet ook positieve kanten. "Al onze kastjes worden niet alleen bezocht door mensen die het voedsel kunnen gebruiken, ook worden ze weer gevuld door mensen die iets kunnen missen. De kastjes werken zo mee aan solidair samenzijn. Waar dit succes van komt? Het is laagdrempelig, dichtbij en het geeft een goed gevoel om er wat in te stoppen. Je helpt direct je buurtgenoten."
Afgelopen zaterdag kwamen er weer een zevental voedselkastjes bij. In Nunspeet, met subsidie van de gemeente. Ondertussen zijn ze in Ede hun kastje bij het buurthuis weer aan het vullen. "Met vooral verse groenten, die zijn belangrijk."
Deze voedseldeelkastjes zijn een succes