Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Kloof tussen platteland en stad niet onoverbrugbaar, zegt deze professor

Professor Noelle Aarts heeft er vertrouwen in dat de kloof tussen platteland en stad beslecht kan worden.
Professor Noelle Aarts heeft er vertrouwen in dat de kloof tussen platteland en stad beslecht kan worden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er is sprake van een kloof tussen platteland en stad. Die conclusie trekt agrarisch weekblad Nieuwe Oogst na uitgebreid onderzoek. Zestig procent van de ondervraagden zegt die kloof te ervaren. "Maar", zo zegt professor Noelle Aarts, hoogleraar socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Het is niet een onoverbrugbaar verschil."
De vraag stellen of er een kloof is tussen stad en platteland kan al meewerken aan de polarisatie. "Want", zo zegt professor Aarts. "De meeste mensen zullen dan wel een voorbeeld vinden. Door er over te praten wordt die kloof een voldongen feit."
De professor is zelf niet bij het onderzoek betrokken, maar ze is wel expert op het gebied van gesprekken tussen mensen met tegengestelde meningen. Dat volgens het agrarisch weekblad zo'n zestig procent van de mensen die kloof ervaart, vindt Aarts dan ook niet meteen zorgelijk: "Het zijn geen keiharde cijfers. Dus of je meteen die conclusie er aan kan hangen weet ik ook niet. Ik denk niet in zulke harde termen."

Wantrouwen

Een van de andere conclusies van het onderzoek is dat het wantrouwen bij boeren richting bijvoorbeeld wetenschappers (35 procent), journalisten (55 procent), stadsbewoners (56 procent) en de Randstad in het algemeen (61 procent) enorm is toegenomen. Met name de politiek moet het ontgelden. Daar kijkt 84 procent van de boeren met groot wantrouwen naar. Cijfers die niet als een hele grote verassing komen, gezien de nieuwsontwikkelingen van de afgelopen tijd. Onderwerpen als de wolf, stikstof en natuurherstel en klimaatcrisis zorgen voor polarisatie.
Boeren hebben groeiend wantrouwen tegen bepaalde doelgroepen
Boeren hebben groeiend wantrouwen tegen bepaalde doelgroepen © Omroep Gelderland

Gesprek

Daar ligt wellicht ook een oplossing volgens Aarts: "We moeten met elkaar in gesprek blijven. En dan niet alleen via sociale media op elkaar reageren met grote hoofdletters, maar echt naar elkaar luisteren. Dan ontstaat er wellicht wederzijds begrip. We leven in een maatschappij waarin het lijkt alsof we het niet meer kunnen accepteren dat iemand een andere mening heeft. Het lijkt alsof mensen met een bepaalde mening andersdenkenden vooral willen overtuigen van hun eigen gelijk. Als we echt luisteren naar elkaar, dan leren we misschien iets nieuws. Het begrip zal dan toenemen voor elkaar en de kloof zal dan kleiner worden."