Arnhem en omstreken

Nick kocht bijzondere legerjeep voor zijn vrouw

Nick Obdam met zijn vrouw in de bijzondere Jeep.
Nick Obdam met zijn vrouw in de bijzondere Jeep. © Michiel Baas / NH Nieuws
ARNHEM - Nick Obdam kocht vorig jaar een oude legerjeep, als cadeau voor zijn vrouw ter gelegenheid van hun 15-jarig huwelijksjubileum. Tijdens een van zijn ritjes zag hij dat in het stuur een naam stond gekerfd: Buck Cyr. De zoektocht naar de persoon achter die naam leverde Nick een indrukwekkend stukje geschiedenis op.
Cyr was een Canadese soldaat, die al op jonge leeftijd meehielp Nederland te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dag na D-Day belandde hij in Normandië en via België kwam hij terecht in Nederland.
Hij maakte hier deel uit van de 5th Canadian Armoured Division en hielp mee om communicatielijnen tot stand te brengen. Hij kwam hij onder meer in Arnhem en Delfzijl terecht. Vele jaren later, in 2006, was hij nog eens te gast in Arnhem voor een herdenking van de bevrijding van die stad.

Naam in het stuur

In de Jeep waarin hij tijdens de oorlogsjaren reed, kraste hij zijn naam in het stuur. Na de oorlog wisselde de Jeep van eigenaar en Cyr zag 'zijn' wagen nooit meer terug. Vorig jaar kocht Nick de auto via-via en ontdekte hij de inscriptie in het stuur. Hij ging meteen op zoek naar antwoorden en vond de dochter van Cyr, die emotioneel reageerde toen ze een foto zag van de Jeep van haar vader.
"Tijdens de herdenking in Arnhem mocht hij ook in jeeps meerijden en hij zei bij iedere Jeep: 'Deze is niet van mij, want mijn naam staat niet in het stuur'", vertelt Nick aan NH Nieuws. Hij is blij dat hij heeft ontdekt dat er een bijzondere geschiedenis schuilgaat achter zijn aankoop.

In ere herstellen

"We weten de hele historie van de Jeep, dat gebeurt bijna nooit. De vorige eigenaar heeft er een meer Amerikaanse jeep van gemaakt, met markeringen en een ster op de motorkap. Maar hij blijkt dus Canadees. De Canadese vlag is al in top, maar we gaan hem precies weer zo maken als toen Buck er in reed. Dat is de bedoeling", aldus Nick.
Bekijk beelden van de Jeep:
Jeep ontdekt van soldaat die meehielp aan de bevrijding van Arnhem