Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Man gedood met 32 messteken, verdachte herinnert zich niets

Rechtbanktekening van de verdachte.
Rechtbanktekening van de verdachte. © Nicole van den Hout
ZUTPHEN - Een 30 jarige van oorsprong Poolse verdachte stond vandaag voor de rechtbank in Zutphen voor doodslag op zijn 51 jarige vriend uit Epe. Het slachtoffer werd eind mei dood in zijn woning in Epe aangetroffen. De verdachte had zelf 112 gebeld.
Er werden in totaal 32 steek en snijwonden gevonden op het lichaam van het slachtoffer. De verdachte vertelde tijdens de rechtszitting dat hij geen herinneringen heeft aan de tijd voor hij 112 belden. De verdachte was bij het slachtoffer uitgenodigd om een feestje te vieren. Ze gebruikten beiden drugs en alcohol. Volgens deskundigen was dat voor de verdachte niet genoeg om zo lang buiten bewustzijn te zijn geweest. Ook waren er geen aanwijzingen dat de verdachte een psychose had en daardoor gaten in zijn geheugen kon hebben.
Er werden vijf bebloede messen gevonden in de woning. Op alle messen zat bloed of ander DNA van de verdachte. Op twee messen zat bloed van het slachtoffer. Ook waren er zoektermen op de telefoon van de verdachte gevonden, die vanuit het Pools zijn vertaald: 'Hoe een man moordenaar wordt' en 'hoe zou jij je voelen na het doden van een mens?'.

Indrukwekkende verklaringen

De stiefvader en twee zussen van het slachtoffer hielden een, volgens de rechter, indrukwekkende slachtofferverklaring. Ze beschreven de Epenaar als een vriendelijk en goedlachs mens, die altijd bereid was anderen te helpen. Het slachtoffer had een probleem met alcohol en drugs, maar was volgens zijn familie hard op weg om dat aan te pakken.
De nabestaanden hopen dat de verdachte lang vast blijf zitten en ook niet eerder vrij komt dan wanneer er echt geen kans meer zou zijn op herhaling. De officier van justitie heeft doodslag ten laste gelegd en vroeg om twaalf jaar cel en TBS. Ook vindt justitie dat hij nog een deel voorwaardelijke straf moet uitzitten van een eerdere steekpartij. De rechter doet over drie weken uitspraak.
De verdachte was eerder veroordeeld voor het neersteken van Wilco Viets, in 2017 in Putten. Viets heeft 7 jaar ten onrechte vastgezeten voor de moord op Christel Ambrosius. De zaak werd bekend als de Puttense moordzaak. De verdachte was nog maar net voorwaardelijk vrij toen het incedent in Epe plaatvond.