Arnhem en omstreken

Dit zijn jullie favoriete kinderboeken (met een duidelijke winnaar)

De boeken van Pinkeltje waren op menig kinderkamer te vinden.
De boeken van Pinkeltje waren op menig kinderkamer te vinden. © ANP
ARNHEM - Voorlezen en voorgelezen worden is iets van alle tijden en generaties. Geen wonder dus dat veel mensen in onze provincie zich nog uitstekend herinneren wat op jonge leeftijd hun lievelingsboek was. En daar vertellen ze graag over.
In het kader van de Nationale Voorleesdagen - die woensdag begonnen en nog tot vrijdag lopen - vroegen we onze lezers, kijkers en luisteraars aan welk boek zíj met plezier terugdenken. De reacties stroomden binnen.
Van de bijna driehonderd mensen die reageerden, wordt Pinkeltje verreweg het vaakst genoemd als lievelingsboek. Het mannetje 'dat ongeveer zo groot is als je pink' roept bij veel liefhebbers warme herinneringen op. Auteur Dick Laan schreef bijna dertig avonturen over Pinkeltje, die met name na de Tweede Wereldoorlog aan bekendheid en populariteit won onder Nederlandse kinderen.
Maar er zijn meer titels die vaak genoemd worden. Zoals Pietje Bell, de ontdeugende jongen met het kleine hartje, die vaak streken uithaalde en zichzelf daar soms flink mee in de nesten werkte. Maar ook Saskia en Jeroen, Wipneus en Pim, Arendsoog en De olijke tweeling stonden in menig boekenkastje. Ook Afke's tiental, Rozemarijntje en zo'n beetje alle boeken die W.G. van de Hulst schreef vielen goed in de smaak.
Coby kon niet stoppen met het lezen van Paulus de boskabouter. "Ik verslond ze. En naarmate ik ouder werd, las ik alle boeken van Baantjer. En streekromans die zich afspeelden in de Achterhoek... heerlijk."

Het groene sprookjesboek

Shirley weet nog goed dat ze thuis wilde worden voorgelezen uit een groot, groen sprookjesboek. "En dat moest mijn vader doen, met stemmetjes. Ik heb als klein meisje mijn moeder vriendelijk verzocht niet meer voor te lezen, want 'de stemmetjes waren niet goed'", lacht ze.
Tonny verhuisde vorig jaar en bracht alle boekjes die ze nog had van De dolle tweeling, Pinkeltje en Pitty naar de kringloopwinkel. "Met pijn in het hart", zegt ze erbij, want ze las ze altijd met veel plezier. Karin las zelf vroeger graag boekjes van Jip & Janneke en inmiddels doen haar kinderen dat nu. De boeken zijn inmiddels wel wat ingehaald door de tijd, ziet ze. "Het woord negerpoppetje hebben we maar even veranderd."

Het nationale voorleesboek van 2023 is Maximiliaan Modderma geeft een feestje van Joukje Akveld. Het boek werd geïllustreerd door Jan Jutte uit Arnhem. "Ik heb wel eens een gouden penseel gekregen. Een paar keer zelfs, maar dan was er nooit zoveel publiciteit", zei hij eerder deze week.