Rivierengebied

Gemeente wil megavarkensstal niet meer hebben

De restanten van de Knorhof die in 2017 afbrandde.
De restanten van de Knorhof die in 2017 afbrandde. © archief Omroep Gelderland
ERICHEM - Het terrein van megavarkensstal De Knorhof moet in vervolg gebruikt worden als akkerland of weide. Dat staat in het gewijzigde bestemmingsplan dat is gemaakt door de gemeente Buren.
De Burense raad moet het nieuwe plan nog goedkeuren. De Knorhof met meer dan 20.000 varkens brandde in 2017 af en gold als de grootste varkensfokkerij van Nederland. Eigenaar Adriaan Straathof wilde na de brand een grotere versie van de Knorhof laten bouwen in Erichem.
Straathof is sinds 2019 bezig om een nieuwe vergunning te krijgen voor de herbouw van de varkensfokkerij in Erichem. De gemeente Buren en de provincie Gelderland hebben nu besloten dat terugkeer van De Knorhof niet wenselijk is vanwege de stankoverlast en de grote hoeveelheid stikstof dat het bedrijf uitstoot.

Beroepsverbod in Duitsland

De Knorhof veroorzaakte veel stankoverlast, daarom protesteerden omwonenden massaal toen bekend werd dat de eigenaar de stallen wilde herbouwen. Ook dierenrechtenorganisaties hebben zich steedsverzet tegen herbouw en hielden zelfs drukbezochte herdenkingen voor de verbrande varkens. In Duitsland heeft Straathof een beroepsverbod wegens herhaaldelijke overtredingen van de dierenwelzijnswet op zijn bedrijven daar.
Beelden van een grote stalbrand in 2017