Liemers

Gemeente betaalde vier jaar huur voor zwembad en dat roept vraagtekens op

Gemeentehuis van Duiven.
Gemeentehuis van Duiven. © RTV Connect
DUIVEN - De gemeente Duiven heeft onzorgvuldig gehandeld, door zwembad Akwaak de afgelopen 4 jaar geen huur te laten betalen. Dat stelt hoogleraar Michiel de Vries van de Radboud Universiteit. Hij reageert bij RTV Connect op het raadsvoorstel van de gemeente, waar de staatssteun aan het zwembad terloops wordt aangesneden.
Uit het voorstel blijkt dat de huur van het pand de afgelopen jaren door de gemeente Duiven is betaald. Dit terwijl het om een particulier bedrijf gaat, dat niets met de gemeente te maken heeft. Het pand waar het zwembad is gevestigd is, is wél van de gemeente Duiven.
In 2017 gaf de gemeente aan dat zij een marktconforme huurovereenkomst met de uitbater van het zwembad wilden sluiten. Het college van burgemeester en wethouders reageerde daarmee op de constatering van Adviesbureau Drijber en Partners dat de huurovereenkomst met Akwaak onder niet-marktconforme condities was gesloten.
In 2019 is er vervolgens een andere overeenkomst gesloten met de huurders van het pand. Zij konden de huur niet opbrengen en daarop heeft de gemeente besloten om dit voor haar rekening te nemen. Duiven wil dat nu beëindigen: 'Er is sprake van staatssteun en deze situatie moet worden beëindigd’, staat er in het raadsvoorstel van de gemeente.
De situatie staat nu op het punt om beëindigd te worden. De verwachting van de gemeente was destijds dat de huurders later wél de huur zouden kunnen gaan betalen, of dat ze het pand konden gaan verkopen. Dit is beide niet het geval. De huurders kunnen het geld niet opbrengen, waardoor het college heeft besloten het pand opnieuw te huur aan te bieden.

Duiven wil niet reageren

“De gemeente heeft niet hard gemaakt wat precies de reden is van het overnemen van de huur”, vertelt de hoogleraar. En dat maakt het volgens De Vries ‘onzorgvuldig’. Wethouder Johannes Goossen wil niet reageren op de vragen van RTV Connect en laat weten de situatie eerst in de raad te willen bespreken.
“Ik vind dit bureaucratie", lacht De Vries. Volgens de hoogleraar is het een probleem als er sprake is van oneerlijke concurrentiestrijd. Naast Akwaak heeft Duiven nog een tweede zwembad: Aerofitt. De eigenaar van dat bad geeft aan dat de gang van zaken eerst intern te willen bespreken.
Volgens De Vries kan de gemeente kan Duiven Akwaak overigens gewoon blijven steunen, maar dan moet duidelijk worden gemaakt waarom de gemeente dat doet. "Dan moet er beleid onder liggen en dat is nu niet het geval."

Akwaak houdt opties open

Een medewerker van Akwaak betreurt vooral het stopzetten van de steun. “We hebben 7 magere jaren gehad. Ik heb het gevoel dat juist nu de 7 vette jaren aanbreken en nu moeten we dicht.” Het zwembad houdt overigens alle opties open: “Misschien dat we nog door kunnen gaan als stichting, dan kunnen we subsidie aanvragen bij de gemeente.”