Stedendriehoek

Snelheid op ‘dodenweg’ in Apeldoorn definitief omlaag

In februari vorig jaar raakte een vrouw zwaargewond bij een ongeluk op de Kanaalweg Zuid ter hoogte van Loenen.
In februari vorig jaar raakte een vrouw zwaargewond bij een ongeluk op de Kanaalweg Zuid ter hoogte van Loenen. © Kanaal Zuid Natuurlijk Veilig
APELDOORN - De snelheid op de beruchte ‘dodenweg’ Kanaal Zuid in Apeldoorn wordt eindelijk verlaagd. Een proef in 2021 waarbij de snelheid tijdelijk werd teruggebracht van 80 kilometer naar 60 kilometer per uur, werd begin vorig jaar onverwacht stopgezet. Het zou zorgen voor te veel vrachtverkeer door Loenen. Nu hebben de provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rheden alsnog besloten om de maximum snelheid op de Kanaalroute te verlagen.
Omwonenden roepen al tijden dat Kanaal Zuid een 60-kilometer weg moet worden. Er vonden diverse ernstige ongelukken plaats. De toenmalige wethouder Wim Willems wilde de snelheid op de weg niet verlagen, maar werd door de gemeenteraad teruggefloten. Besloten werd een pilot uit te voeren, die weer werd stopgezet.
Wethouder Mobiliteit Marco Wenzkowski van Apeldoorn zegt goede verwachtingen te hebben over het voorstel: “We verwachten dat dit voorstel de wegen veiliger maakt en de leefbaarheid verbetert.” Eerder werd er al een inhaalverbod ingesteld op de weg.
Naast de snelheidsverlaging op de Kanaalroute worden nog meer maatregelen genomen:
  • Snelheidsverlaging N786 tussen A50 en Loenen naar 60 km per uur
  • Snelheidsverlaging N786 in Loenen tussen Hoofdweg en Bergakkerweg/Reuweg naar 30 km per uur
  • Snelheidsverlaging Hoofdweg in Loenen naar 30 km per uur
Het duurt nog wel even voordat de snelheidsverlaging is doorgevoerd. Provinciale Staten en de gemeenteraden nemen naar verwachting in het najaar een besluit over het voorstel.