Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Veluwse gemeenten luiden noodklok: 'Tekort aan elektriciteit dreigt'

Een tekort aan elektriciteit dreigt.
Een tekort aan elektriciteit dreigt. © ANP
HARDERWIJK - Zeven gemeenten op de Noordwest-Veluwe luiden de noodklok: als er niet voor de zomer stikstofruimte beschikbaar komt voor de uitbreiding van een energiestation bij Harderwijk, dan loopt de energievoorziening van huishoudens gevaar. De gemeentes roepen de provincie Gelderland in een brandbrief op in te grijpen.
Het gaat om de gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Harderwijk, die de brief heeft opgesteld. 'Hulp gevraagd', staat bovenaan het schrijven. Het energiestation in Harderwijk is volgens de gemeenten één van de belangrijkste knooppunten van het netwerk in de regio. Sinds 2012 wordt er over de uitbreiding van het station nagedacht. De gemeenten merken namelijk dat er steeds meer energie nodig is.
Aanvankelijk zou de schop voor de uitbreiding in april de grond in gaan, maar door de stikstofproblematiek kan dit mogelijk niet doorgaan. Er is namelijk geen stikstofruimte beschikbaar. Sinds november moet voor elk bouwproject berekend worden wat de stikstofuitstoot is en in hoeverre dat schadelijk is voor de natuur. Bouwers moeten negatieve gevolgen compenseren, bijvoorbeeld door het gebruik van elektrische machines, maar daar is in dit geval geen ruimte voor. Het energiestation bevindt zich pal naast beschermd natuurgebied.

Klimaatakkoord

Er ontstaat door de stikstofcrisis nu dus een groot potentieel probleem, dat niet alleen gevolgen heeft voor de energievoorziening van tienduizenden huishoudens, maar ook voor de bouw van woningen en bedrijven, schrijven de lokale overheden. "Er kunnen geen nieuwe energieaansluitingen meer plaatsvinden."
Ook de energiedoelen van de Regionale Energie Strategie (RES) komen in gevaar, staat in de brief. In de RES, die is goedgekeurd door de provincie, staat hoe de regio een bijdrage kan leveren aan het Klimaatakkoord. "Duurzame opgewekte energie moet immers ook aangesloten worden op het energiestation. Er ontstaat een negatief domino-effect wat de doelstellingen van de provincie en gemeenten in de volle breedte raakt."

Urgent

De zeven gemeenten roepen de hulp in van de provincie Gelderland. "We gaan graag in gesprek over maatwerk of creatieve oplossingen." De gemeente Harderwijk zegt dat er al volop naar andere oplossingen is gekeken, zoals het opkopen van stikstofrechten van een boer, maar de procedure daarvoor duurt in dit geval te lang. "We hopen dat u de urgentie van onze hulpvraag ziet."