Gelderse Vallei

Tineke verloor zes broers en zussen aan kanker, nu heeft ze de ziekte zelf

Tineke Ouwendijk overhandigt haar boek aan de burgemeester van Ede, René Verhulst.
Tineke Ouwendijk overhandigt haar boek aan de burgemeester van Ede, René Verhulst. © Frits Willems
EDE - Tineke Ouwendijk uit Ede heeft kanker. Ze is helaas niet de enige in haar familie die met de ziekte te maken kreeg. Zes broers en zussen overleden aan kanker.
Tineke reisde 50 jaar lang stad en land af met het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Een periode die een groot deel van haar leven betekende. Het leven dat gaat eindigen doordat ze kanker heeft.
En daarom wil Ouwendijk haar belevenissen met het GOOG vastleggen in een boek, om met de opbrengsten het KWF te steunen. "Ik ben er heel trots op", zegt de 78-jarige Edese.
Met veel trots kijkt Tineke terug op haar periode bij het GOOG. "Het was een gezelschap dat heel veel leuke en gekke dingen gedaan heeft. Op televisie gezongen, optredens in het binnen en buitenland, maar ook voor 80.000 mensen gezongen tijdens het World Liberty Concert in Arnhem, bij de brug."
Ze vervolgt: "We deden twintig concerten in de maand en ik heb meer dan 500 concerten verkocht. Het was een uitdaging, maar heel leuk om te doen. Hoe ik dat allemaal gedaan heb, weet ik ook niet meer. Maar nu ik als drijfveer geld wilde verzamelen voor het KWF, besloot ik er een boek over te maken."
Jarenlang werkte Ouwendijk aan het boek, te lang vindt ze zelf. "Ik ben voor corona begonnen. Maar toen kon ik twee jaar lang niemand ontmoeten of mensen om kopij vragen. Toen corona voorbij was heb ik heel hard gewerkt om het boek af te maken, het heeft me te lang geduurd. Ik doe het ook nooit meer."
"Schrijven is echt een vak en ik ben geen schrijver, dat maakte het ook spannend. Daarnaast zijn er al meerdere boeken over opera of voor het KWF. Dus het moest ook nog interessant zijn. Mijn zoon raadde mij bijvoorbeeld ook af het boek te schrijven. Daar heb ik wel discussies met hem over gehad. Maar ik wilde het toch doen."
Nu het af is, is ze er blij mee. "En mijn zoon ook. Hij zei ook heel lief dat hij wel trots op mij was. Dat is toch het grootste compliment dat ik kon krijgen. Het is echt een boek geworden. 220 pagina's met mooie foto's. Ik ben er zelf ook trots op. En ook blij met alle, gratis, hulp van mensen bij het maken van het boek."

Broers en zussen overleden

Met de opbrengsten hoopt ze het KWF te helpen. "Vooral voor de mensen na mij is er nog geld nodig. Ik heb er zelf niks meer aan." Dat komt doordat Ouwendijk 12 jaar geleden borstkanker kreeg.
Een tijdje geleden kreeg ze te horen dat ze uitzaaiingen heeft. "Ik word behandeld met een levensverlengende kuur." Eerder overleden in haar familie ook al zes broers en zussen aan kanker en overleed haar man drie jaar geleden.
"Toen ik in het ziekenhuis de minder prettige mededeling kreeg, moest ik dat dus grotendeels alleen verwerken. Ik heb wel een traantje gelaten en gedacht dat ik nu aan de beurt ben. Maar ik vond dat ik dat als grote meid verder moest. Op de bank zitten zielig doen heeft geen zin, ik vind het leven nog veel te mooi."
Zelf had ze lange tijd nooit zien aankomen dat ze kanker zou krijgen "Ik ben nooit ziek geweest. Ik weet niet wat hoofdpijn en griep is. Niemand weet hoe het komt, ik dacht dat het bij mij altijd positief verliep. Maar het is nu uiteindelijk ook negatief."
Ook had ze na al dat ongeluk in haar familie nooit gedacht dat het in de genen zou zitten. "Toen nummer vier en vijf kanker kregen dacht ik: oh, nee hè. Maar ik bleef heel positief. Ik kon er niet boos om worden, want niemand kon er wat aan doen. Maar het was wel lastig om te verwerken dat ik twee broers achter elkaar verloor."

Boek als succes?

Haar leven met mooie momenten gaat dus eindigen met kanker. "Hoelang ik nog leef weet ik niet. Dat kan een jaar duren of tien jaar duren. Maar als ik pijn moet lijden, is het klaar. Ik hoop op een waardig einde en dat het nog een tijdje duurt. Want het leven is nog steeds heel mooi."
Ouwendijk hoopt nog wel op een succesje met haar boek. 200 heeft ze er inmiddels laten drukken. "Dat moet gewoon lukken om die te verkopen. Met mond-tot-mondreclame heb ik er al 90 à 100 verkocht. Daar ben ik heel tevreden over al. Maar als het er meer worden, laten we ze gewoon weer bijdrukken."
Wil je een boek bestellen, dan kan dat via tinekeouwendijk@planet.nl
De burgemeester van Ede bladert door het boek van Ouwendijk.
De burgemeester van Ede bladert door het boek van Ouwendijk. © Frits Willems.