Noord-Veluwe

Jan maakte eten voor duizenden soldaten na Watersnoodramp

Jan Toebast en zijn collega's waren verantwoordelijk voor het voedsel voor alle militairen.
Jan Toebast en zijn collega's waren verantwoordelijk voor het voedsel voor alle militairen. © Jan Toebast
HATTEMERBROEK - Het is komende week zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden toen getroffen door overstromingen. Wel 1.836 mensen en duizenden dieren kwamen om het leven. Veel meer mensen raakten dakloos. De 91-jarige Jan Toebast uit Hattemerbroek weet het nog goed. Hij was toen in dienst als legerkok en moest halsoverkop naar het rampgebied.
Zandzakken volscheppen en op de juiste plek leggen. Mensen en dieren redden. Daarvoor waren duizenden militairen naar het getroffen gebied gestuurd.

Koks

Al die militairen moesten natuurlijk ook eten. Jan was één van de koks die daarvoor moest zorgen. En dankzij zijn eigen camera heeft hij nog foto's van de tijd dat hij in het watersnoodgebied werkte.
Hoe Jan zijn tijd als kok heeft beleefd, zie je hier.
Jan maakte duizenden lunchpakketten