Stedendriehoek

Wanhopige medewerkers sociale werkplaats staan op stoep stadhuis

Alex Wevers voert donderdagavond op het Apeldoornse stadhuis actie voor een beter salaris
Alex Wevers voert donderdagavond op het Apeldoornse stadhuis actie voor een beter salaris © Eigen foto
APELDOORN - Het kan zo niet langer meer, vindt Alex Wevers (62). Steeds meer van zijn collega's op de sociale werkplaats hebben moeite met rondkomen. Ook zelf moet hij door inflatie de eindjes aan elkaar knopen. Uit pure wanhoop bieden ze vanavond een petitie aan op het Apeldoornse stadhuis: “We willen meer salaris”.
Alex Wevers maakt tafels schoon en ruimt stoelen op. Als fulltime beheerder van wijkvereniging Burgerenk in Epe verdient hij met zijn salaris van zo'n 1900 euro net genoeg om rond te komen. Maar alle extra's zijn er vanaf: “Met boodschappen doen, neem ik niet meer alles mee. Ik moet opletten wat ik doe. Het wordt allemaal zó duur”, zucht hij.
Andere werknemers van de sociale werkvoorziening treffen het nog slechter, weet hij. Die verdienen minder. Of met een langere reisafstand en een reiskostenvergoeding van 10 cent per kilometer, leggen die erop toe om te kunnen werken.
“Met de huidige benzineprijzen kan geen mens naar het werk komen”, zegt Rob Kolner, die namens de FNV sector SOB (sociale ontwikkel bedrijven) voor een hogere vergoeding knokt. “Ik spreek mensen die moeten kiezen tussen de vaste lasten betalen of naar het werk komen.”

Salarisonderhandelingen

Er moet wat gebeuren, vindt de FNV. Die eist dat de lonen met 10 procent omhoog gaan, evenveel als de stijging van het wettelijk minimumloon. Ook moet de reiskostenvergoeding omhoog naar 21 cent per kilometer.
Dit gaat over: kan ik nog drie keer per dag eten?
Rob Kolner, FNV
Salarisonderhandelingen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) lopen vooralsnog spaak. De VNG, waar de gemeente Apeldoorn onder valt, is werkgever van de sociale werkplaats. De uitvoering ervan ligt in Apeldoorn bij het sociale werkbedrijf Lucrato.
“Dit gaat echt over: kan ik nog drie keer per dag eten. Dit zijn mensen die werken, die een boterham willen verdienen”, zegt Kolner over de ernst van de situatie. “Het geeft aan hoe de VNG op dit moment kijkt naar mensen met een beperking.”
“Veel van deze mensen werken vaak samen met collega’s die onder andere cao’s vallen, bijvoorbeeld in de plantsoendienst. Deze laatste groep kreeg afgelopen december een eenmalige uitkering om tegemoet te komen in de kosten. Heel fijn natuurlijk, maar de sociale werkplaats-collega’s bleven wederom met lege handen achter. Dat versterkt het gevoel dat de VNG met twee maten meet.”

Petitie

Een petitie met 15.000 handtekeningen wordt donderdagavond gevraagd te ondertekenen door de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts, die ook voorzitter is van het college voor arbeidszaken bij de VNG, en de verantwoordelijk wethouder Sunita Biharie, die voorzitter is van werkbedrijf Lucrato.
Biharie laat weten haar handtekening te zetten: "Het is eigenlijk heel simpel, werk moet lonen. Zeker in deze tijden waarin ook veel werkenden geldzorgen hebben, is dit een doelgroep die niet vergeten mag worden. Zij hebben misschien de indicatie ‘beschut werk’, maar doen vaak hetzelfde werk als een ander en zijn ook net zo belangrijk.”
“Er is een sociaal akkoord, we roepen het Rijk nu ook op deze na te leven en over de brug te komen. Het kan niet zo zijn dat deze rekening op het bordje van de gemeenten komt te liggen. Hierdoor kunnen andere voorzieningen en vormen van ondersteuning onder druk komen te staan", aldus de wethouder.

Estafette

Steun ophalen, is precies waar de bestuurder van FNV op hoopt. “Het is een aftrap voor een estafette door het hele land. Over twee weken staan we in Arnhem. We gaan echt van ons laten horen.”
Werknemer Alex Wevers hoopt uiteindelijk op een mooie salarisverhoging, vooral voor zijn collega's die het hoofd echt niet meer boven water kunnen houden. “Maar ik moet het nog zien. Eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in.”
De VNG laat in een schriftelijke reactie weten: "De urgentie van de oproep van FNV is duidelijk, deze wordt ook door meerdere lagen binnen de VNG gevoeld. De wensen van de vakbonden worden herkend en gedeeld. Het gaat nu met name om de betaalbaarheid. Ook wij willen af van de jaarlijkse zoektocht naar ruimte in de begroting. Daarom hebben we de minister gevraagd om de tekorten voor de uitvoering en voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden te vergoeden".