Rivierengebied
Hond wordt verwaarloosd, wat gebeurt er dan?

ELST - In de gemeente Overbetuwe heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een hond bij de eigenaar weggehaald omdat het dier lijdt aan een ernstige huidallergie en de eigenaar weigert het dier te laten behandelen. Maar wanneer staat de LID bij je op de stoep? En wat kun je dan verwachten? Dat legt Jelko de Ruijter van de LID uit.
Tijd om wat vragen te stellen aan De Ruijter.
Wanneer komt er überhaupt iemand bij je dier kijken?
Voordat de LID bij jou thuiskomt om te kijken naar een dier, moet er een vermoeden zijn dat er iets niet goed gaat. Dat betekent dat iemand dierenmeldlijn 144 heeft gebeld, maar het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld een dierenarts of iemand van de GGZ met een inspecteur van de LID belt. Maar de meeste meldingen over dieren komen binnen bij meldlijn 144. Daar wordt gekeken hoe serieus een melding is, of er mogelijk sprake is van een strafbaar feit en wie er in actie moet komen. Als het mogelijk om een strafbaar feit gaat, wordt er iemand langs gestuurd om een kijkje te nemen.
Wie kunnen er ingeschakeld worden?
1. De dierenambulance. Dan gaat het bijvoorbeeld om gedumpte dieren.
2. De politie. Dan gaat het om dieren in acute nood.
3. De NVWA. De Nederlandse Voedsel en Warenautroriteit kan worden ingeschakeld als het om incidenten gaat met bedrijfsmatig gehouden dieren.
4. De LID. Die komen vaak in actie bij verwaarlozing van hobby- en gezelschapsdieren.
2. De politie. Dan gaat het om dieren in acute nood.
3. De NVWA. De Nederlandse Voedsel en Warenautroriteit kan worden ingeschakeld als het om incidenten gaat met bedrijfsmatig gehouden dieren.
4. De LID. Die komen vaak in actie bij verwaarlozing van hobby- en gezelschapsdieren.
Wat is het stappenplan?
Als een melding bij de LID komt, wordt er gekeken naar de ernst van een melding. Mocht dat om een 'lichte' melding gaan, dan wordt er eerst een vrijwilliger langs een huis gestuurd. Als blijkt dat de situatie in het huis kan worden opgelost door een gesprek of met een brief, dan komt er geen handhaver langs.
Lukt dat niet en lijkt de situatie op een overtreding, dan komt de inspecteur. En dan kunnen er twee situaties ontstaan, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is.
1. Bij een zeer ernstige overtreding, bijvoorbeeld mishandeling van het dier, is de kans groot dat de inspecteur kiest voor een strafrechtelijk proces. Dat betekent dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt, dat naar het Openbaar Ministerie (OM) gaat. De officier van justitie kan besluiten tot bijvoorbeeld een geldboete, een taakstraf of een gang naar de rechter.
2. Bij een 'welzijnsovertreding', bijvoorbeeld een smerig huis of iemand die weigert de dierenarts te bezoeken, kijkt de LID samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar de bestuursrechtelijke mogelijkheden om de situatie ter plaatse te verbeteren.
"Als we het hebben over een smerig huis, dan kan de inspecteur bij het eerste bezoek een waarschuwing doen en vragen om het huis schoon te maken. Daarna doet de LID een nieuwe controle", vertelt De Ruijter van de LID. "Als het huis dan nog niet is schoongemaakt kunnen we bijvoorbeeld een 'last onder dwangsom' opleggen. Die dwangsom ligt tussen de honderden en duizenden euro's. Dat betekent dat de eigenaar wordt verplicht het huis schoon te maken. Gebeurt dat niet, dan wordt de dwangsom geïnd. Is het huis dan nog niet schoon, dan kan de LID overstappen op 'last onder bestuursdwang'. Dan zeggen we eigenlijk: als u uw huis niet schoonmaakt, laten wij het doen, maar u betaalt alles."
Wat als ik niet kan betalen?
Stel het huis is na de reiniging weer smerig, dan kunnen de LID en RVO het beest in bewaring nemen. Dat betekent dat zolang er een zaak loopt het dier ergens op een geheime locatie wordt verzorgd en onderdak wordt geboden. In die tijd kan de eigenaar van het dier bezwaar maken. Dat betekent overigens niet dat de eigenaar het dier dan ook terug krijgt. Dat gebeurt pas als de eigenaar de situatie heeft gebeterd en als alle kosten zijn betaald. En in de tijd dat het dier in bewaring is, zijn alle kosten ook voor de eigenaar van het dier.
Maar het komt wel eens voor dat een eigenaar niet kan betalen. Dan betekent het dat je je huisdier niet terugkrijgt. Tijdens de in bewaring-periode kan de eigenaar ook afstand doen van het dier. Dan worden de kosten minder hoog. Kiest de eigenaar daar niet voor en wordt de situatie niet opgelost, dan wordt het dier bij de opslagplaats gehouden tot hij wordt herplaatst. Dat is bijvoorbeeld bij een asiel, of een ander gezin.
Wat is het verschil met in beslag nemen?
Dan nog één belangrijk verschil. De hond in de gemeente Overbetuwe is in bewaring genomen. Dat is iets anders dan in beslag nemen. Een dier wordt in beslag genomen als het gaat om een strafrechtelijk proces. Bij het bestuursrecht wordt ingezet op het verbeteren van de situatie. Als dat niet mogelijk is, wordt het dier in bewaring genomen.