Arnhem en omstreken

Man die willekeurige vrouw neerschoot heeft 'ziekelijke stoornis'

Hulpdiensten voor het huis waar de schietpartij plaatsvond.
Hulpdiensten voor het huis waar de schietpartij plaatsvond. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De man die mei vorig jaar een willekeurige vrouw neerschoot in Arnhem is donderdag veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging. In de rechtbank werd duidelijk dat hij een 'ziekelijke stoornis' heeft.
Het slachtoffer kwam die bewuste dag aan bij haar woning aan de Kinkelenburglaan in de wijk Presikhaaf. Een voor haar onbekende man sprak haar aan met de vraag of hij daar moest zijn. De vrouw en haar partner gaven aan dat zij niemand verwachtten en gingen hun huis binnen.
Kort daarna belde de man opnieuw aan. Toen de vrouw de deur wilde sluiten, pakte de man een pistool en schoot op haar. Ze liep hierdoor verwondingen op aan haar arm en borst.
De 30-jarige schutter uit Zoetermeer ging er na het schietincident vandoor. Hij kon al snel worden aangehouden op de A12 bij Veenendaal. Een ambulance bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis. Volgens de rechtbank heeft de vrouw nog altijd veel last van het incident.

Ongeloofwaardig verhaal

De man heeft verklaard dat hij nog geld kreeg van de mannelijke bewoner van het huis in verband met een drugsdeal, en dat hij hem schrik wilde aanjagen. De rechtbank gelooft hem niet. "Zijn verhaal vindt op geen enkele manier steun in de rest van het dossier. Daaruit komt namelijk sterk het beeld naar voren dat de vrouw een volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer is."
De man moest voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum, maar daar weigerde hij mee te werken. Mede aan de hand van eerdere rapportages, waarbij een stoornis is vastgesteld, en het kille gedrag van de verdachte tijdens de zitting, legt de rechtbank naast een langdurige celstraf ook tbs op.
Daarnaast moet hij de vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 18.000 euro.
Hulpdiensten kwamen na de schietpartij massaal ter plaatse. Bekijk de beelden:
Vrouw gewond geraakt bij schietpartij in Arnhem