Rijk van Nijmegen

Nijmegen maakt zich zorgen, ruim 40 procent meer wapens gevonden

De dodelijke steekpartij vorige jaar vond plaats op klaarlichte dag.
De dodelijke steekpartij vorige jaar vond plaats op klaarlichte dag. © John Beckmann/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De politie heeft in Nijmegen afgelopen jaar 42 procent meer wapens aangetroffen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die burgemeester en wethouders jaarlijks met de gemeenteraad deelt.
Die gemeenteraad maakte zich vorig jaar al ernstige zorgen over het toenemend wapenbezit in de stad. Nijmegen werd in september nog hard wakker geschud toen dramatisch duidelijk werd wat het voorhanden hebben van wapens kan aanrichten. Toen werd om een zaterdagmiddag te midden van het winkelend publiek een 21-jarige Nijmegenaar doodgestoken door 17-jarige plaatsgenoot.
Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord of doodslag. De jongeman wordt ook verdacht van poging tot doodslag op 21 juli in Nijmegen. De gemeente is recent een campagne begonnen die het wapenbezit onder jongeren moet terugdringen. Jongerenwerkers en jeugdcoaches nodigen jongeren uit om te praten over hun gevoel van onveiligheid en roepen hen op om niet naar wapens te grijpen.

Crimineler na corona

Na de jaren waarin beperkingen vanwege het coronavirus golden, is in 2022 het ‘normale leven’ grotendeels hervat. Dat is volgens de gemeente een reden voor meer delicten als geweldsdelicten, woninginbraak, fietsendiefstal, zakkenrollerij en winkeldiefstal in 2022.
Op hoofdlijnen blijkt uit de criminaliteitscijfers van 2022 dat registraties over overlast en vernieling het meest voorkwamen (53 procent van het totale aantal registraties). Daarna volgen het aantal vermogensdelicten (30 procent van het totaal) en geweldsdelicten (11 procent van het totaal); beiden gestegen ten opzichte van tijdens de coronaperiode. Het aantal registraties van overlast en vernieling en digitale criminaliteit namen af ten opzichte van de coronaperiode.