Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Finale debatteren loopt dit keer uit op domper voor Arnhemse leerlingen

Het debatteam van het Stedelijk Gymnasium Arnhem.
Het debatteam van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. © Eigen foto.
ARNHEM/NIJMEGEN - Het was een spannende dag voor leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Het debatteam van hun school verdedigde zaterdag hun nationale titel debatteren voor havo- en vwo-leerlingen. Na een intensieve dag en een zenuwslopende finale eindige het Arnhemse team op de tweede plek.
“Ik heb gemengde gevoelens. Het is een hele prestatie dat we zover zijn gekomen, maar ik ben wel verdrietig dat we net niet hebben gewonnen. Nu ik de feedback van de jury heb gehoord, baal ik ook van mezelf dat ik sommige dingen niet anders heb gedaan”, zegt Morwarid Popalzay, voorzitter van de Arnhemse debatclub.
Voor de 19-jarige was het lastig de wisselbeker naar een ander team te zien gaan. “Dat vond ik wel heel zuur, de dag is echt geëindigd met een domper.” Toch kijkt ze niet met alleen negatieve gevoelens op de dag terug. “Het was leuk en deelnemen geeft voldoening. Het hele team heeft ook veel complimenten gekregen. Ik ben dan wel niet tevreden over de uitkomst, maar wel met de prestatie die we hebben geleverd.”

Weerleggen en improviseren

Morwarid richtte de debatclub zelf op, toen ze naar het gymnasium ging. De afgelopen jaren deed ze de nodige ervaring op, die ze zaterdag ook volop kon inzetten. "Een aantal stellingen is van tevoren bekend gemaakt en daarop kun je je dus voorbereiden. Op de wedstrijddag zelf komt daar een stelling bij. Dat vraagt wat van je improvisatievermogen, wat ons team van vijf leerlingen heel leuk vindt."
"We mogen dan geen telefoon of internet gebruiken en zitten helemaal in het moment. Bij andere teams merk ik dat ze er tegenop zien om binnen twintig minuten hun argumenten en verhaal klaar te hebben. Dat ligt mij juist het beste: argumenten van de tegenstander weerleggen, improviseren. Maar ook structuur houden: wat zeg ik als eerste en hoe eindig ik het beste?"

Nog lang niet uitgediscussieerd

Debatteren blijft bij de scholiere een grote rol spelen, ondanks de teleurstelling van zaterdag. "Eerst wilde ik geneeskunde gaan studeren. Mede door de debatclub is dat veranderd. Ik ga straks rechten en economie doen. Ik wil advocaat worden. En als ik wat ouder ben, misschien de politiek in."