Rijk van Nijmegen

Wil je net als Rhodé op een postzegel staan? Dat is zo gepiept

De 18-jarige Rhodé in klederdracht.
De 18-jarige Rhodé in klederdracht. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - PostNL presenteerde woensdag een nieuwe serie postzegels. De 18-jarige Rhodé Weerheim uit Nunspeet staat er op, in Veluwse klederdracht. Maar ook jij kunt op een postzegel staan.
"Je kunt zelf een foto maken en die op een postzegel zetten", zegt Cees Bol van de Nijmeegse Postzegel- en Muntenhandel. Dat kan gewoon op de website van PostNL. "Je kunt dan kiezen tussen Nederlands tarief en wereldwijd tarief. Je kunt hem dus ook naar het buitenland sturen."

Lastig gebruikte postzegels te vinden

Bol ziet wel dat er steeds minder postzegels worden gebruikt. "Verzamelaars hebben moeite om gebruikte zegels te vinden. Die moeten echt naar de vakhandel. Ongebruikte zegels is geen probleem, van wat voor land daar ook. Daar kunnen ze een abonnement op nemen."
Ook het aantal postzegelhandels loopt sterk terug. "Nijmegen was een filatelistisch bolwerk. Er waren er vijf, nu ben ik nog de enige. Ik ben de derde generatie postzegelhandelaar, maar na mij komt er niets meer. Dat vind ik wel jammer, ik heb mijn hart en ziel erin gestoken. In de jaren tachtig en negentig verkocht ik nog 1500 eerstedagenveloppen. Nu heb ik geen collega's meer, maar verkoop ik er nog maar twintig."

'Ik heb bestaansrecht'

Dat wil niet zeggen dat Bol snel het bijltje er bij neer gaat gooien. "Het leeft nog wel een beetje. Daarom heb ik bestaansrecht. Mijn klantenkring wordt steeds groter. Want elders verdwijnen postzegelhandels. Daarom heb ik ook klanten uit Brabant en Limburg."
En verzamelaars zullen er altijd blijven. "Een paar jaar geleden werd een speciale Nederlandse zegel verkocht voor 125.000 euro", weet Bol.

Gouden tijden voor verzamelaar

Waar de postzegelhandelaren het moeilijk hebben, zijn het voor postzegelverzamelaars juist gouden tijden. Dat zegt verzamelaar Ton Buitenhuis uit Nijmegen. "Het wordt steeds gemakkelijker, omdat het aanbod aan zegels aanzienlijk groter is dan in het verleden. En het is steeds betaalbaarder."
"Postzegels verzamelen heeft het imago van een activiteit voor oudere mensen. Die stoppen of overlijden en hun verzameling wordt dan van de hand gedaan. Het aanbod is daardoor erg groot en er is weinig vraag van nieuwe verzamelaars" aldus Buitenhuis.

'Postzegels vertellen een verhaal'

Hij verzamelt al sinds de middelbare school postzegels. "Het is een vorm van interesse in andere landen: wat staat er op het plaatje en waar komt het vandaan? Toen mijn dochter naar Noorwegen verhuisde, zag ik hoe weinig ik van Noordse landen wist. Via postzegels ben ik me erin gaan verdiepen. Postzegels vertellen een verhaal."
Buitenhuis vreest wel dat de postzegelverzamelaar van een uitstervend ras is. "Op enig moment zal dat het geval zijn. De techniek schrijdt voort. Door e-mail en dergelijke is er veel minder post. Maar er zal altijd behoefte zijn aan communicatie via papier. De vraag is alleen of dat nog met een postzegel betaald gaat worden."