Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Het was een ijsbaan', verkeersader Nijmegen urenlang dicht

ARNHEM - IJzel en gladheid zorgden donderdagochtend voor lange files op de Gelderse wegen. Die files werden mede veroorzaakt door een groot aantal ongelukken. In Nijmegen was de nieuwe brug, De Oversteek, urenlang volledig afgesloten.
De Oversteek, de brug over de Waal, in Nijmegen was spiegelglad. Auto's moesten er al vroeg stapvoets rijden. Toch voorkwam dat niet dat er auto's op elkaar reden.
Een chauffeur vertelt dat hij het voor zich fout zag gaan: "Het was een ijsbaan. Op sommige plekken was het niet bevroren. Iets verderop was er ineens een ijslaag en gingen auto's spinnen."
"Ik ging zelf ook van links naar rechts. Hoe ik het heb gered, weet ik niet. In één keer kreeg ik weer grip en kon ik weer rechtdoor."
Een verkeersregelaar, die op weg was naar Nijmegen, meldde rond 7.00 uur dat De Oversteek werd afgesloten. Al het verkeer dat Nijmegen in moet, moest via de oude Waalbrug rijden.
Het is normaal gesproken al druk op de weg op donderdagochtend. Maar de gladheid zorgde er nu voor dat er op verschillende wegen in Gelderland lange files stonden. De ANWB meldde rond 8.00 uur dat er in heel Nederland zo'n 650 kilometer file stond. Tot 9.00 uur was code oranje van kracht.

Ongeval A12: uren file

Al vroeg in de ochtend ontstond een lange file op de A12 door een ongeluk tussen vier auto's en een vrachtwagen. Het ging mis op de IJsselbrug, ter hoogte van Westervoort en Duiven. Rijstroken werden daar afgesloten. Om 7.30 uur werd daar al een vertraging van drie uur aangegeven. Verkeer werd omgeleid via Doesburg. Daardoor ontstonden files op de N317 en N338.

Langzaam rijden

Rijkswaterstaat waarschuwde donderdagochtend al vroeg voor de gladheid en gaf het advies de rijstijl aan te passen.