Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Gemeenten te streng bij belastingen voor minima

Een vuilniswagen rijdt de kerstbomenroute.
Een vuilniswagen rijdt de kerstbomenroute. © ANP
ARNHEM - Een meerderheid van de Gelderse gemeenten hanteerde het afgelopen jaar strengere eisen dan nodig voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS. Met name inwoners met weinig spaargeld zijn daar de dupe van geworden.
Gemeenten heffen belasting voor bijvoorbeeld het ophalen en verwerken van vuilnis, voor gebruik van het riool of voor het bezit van een woning. Inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen kwijtschelding krijgen voor deze belastingen.
Het is belangrijk om een buffer op te bouwen om een eventuele tegenslag op te vangen
Wie alleen woont, hoeft de belastingen bijvoorbeeld niet te betalen als diegene minder dan 1775 euro op de bank heeft staan en geen ander vermogen heeft. Voor een alleenstaande ouder of een echtpaar ligt de grens iets hoger.

Kapotte wasmachine

André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) stelt tegenover de NOS dat deze grens in de praktijk veel te laag is. "Het is belangrijk om een buffer op te bouwen om een eventuele tegenslag op te vangen, zoals een kapotte wasmachine of een hoge energierekening. Nu lopen mensen al kwijtschelding mis als ze bijvoorbeeld net hun inkomen gestort hebben gekregen en verder maar een beetje spaargeld hebben."
Om dit probleem aan te pakken, mogen gemeenten sinds vorig jaar de vermogensgrens ophogen. Een alleenstaande met een saldo tussen de 1775 en 3275 euro hoeft dan bijvoorbeeld ook geen gemeentelijke belastingen te betalen.

Wel van plan

Ruim de helft van de Gelderse gemeenten hanteerde in december deze hogere grens niet. Moerman vindt dat opmerkelijk, omdat de regels al in september konden worden ingevoerd, voor de belastingaanslag van 2022.
Een deel van de gemeenten geeft in de enquête van de NOS aan wel van plan te zijn om vanaf dit jaar met de hogere grens te rekenen. Barneveld, Bronckhorst, Heumen, Lochem, Oldebroek en Rheden zijn daar voorbeelden van.
Maar er zijn ook Gelderse gemeenten die terughoudender zijn. Zo laat Berg en Dal bijvoorbeeld weten 'eerst te willen onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn van de maatregel'. Ook gemeenten als Arnhem, Berkelland en Scherpenzeel willen zich eerst nog oriënteren.