Rijk van Nijmegen

Geen snoep gooien met carnaval? Zo denken andere verenigingen erover

Snoep gooien tijdens de carnavalsoptocht in Nijmegen.
Snoep gooien tijdens de carnavalsoptocht in Nijmegen. © ANP
GROESBEEK - Niet meer strooien met snoep vanaf carnavalswagens tijdens de optocht, dat willen het SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval) en de gemeente Berg en Dal. Niet alle carnavalsverenigingen zijn het daar mee eens.
Het gooien van snoep in de optocht is te gevaarlijk, zo kwam uit een overleg tussen het SOK en de gemeente. Kinderen letten niet op de grote tractoren met praalwagens als ze druk zijn met het verzamelen van het gestrooide snoepgoed. Maar die problemen herkennen ze niet overal in onze provincie.
"Er wordt gestrooid vanaf wagens en door loopgroepen. Het is, voor zover ik weet, niet zozeer een probleem. Wel is jaren geleden bepaald dat je niet te hard moet gooien. En het snoep moet wel goed verpakt zijn. Dat is de enige restrictie", stelt Maaike Bakker van carnavalsvereniging On-Ganse in Arnhem.

'Betutteling van de maatschappij'

"Momenteel is het de betutteling van de maatschappij aan het worden. Ik vind het een beetje waanzin. We stappen allemaal ook in de auto, dat is ook gevaarlijk. Het gaat mij te ver. Ik kan me met snoep strooien geen gevaarlijke situaties herinneren. Er zijn wel kinderen die de straat op vliegen tijdens een optocht, maar daar ben je met z'n allen bij. Ik vind het wel erg ver gaan", vindt Ben Jacobs van De Lollebroek in Wilp.
Marcel Wiendels van De Vrolijke Drammers in Loil heeft meer begrip: "Bij ons mag al jaren alleen vanaf de hoofdprinsenwagen snoep worden gestrooid. De rest mag niet strooien. De regel is: niet tussen de wagens gooien, maar op straat. Het wordt met beleid gedaan. Dus niet het lichte spul dat tussen de wagens dwarrelt. Dat wil je niet hebben. De veiligheid staat voorop."

'Al snoep ingekocht'

Dezelfde mening heeft Claas de Witt van De Cavalieren in Beek-Ubbergen (gemeente Berg en Dal): "In Beek strooien wij al jaren met snoepgoed vanaf de wagens tijdens de optocht. Dat doen wij veilig door altijd ver weg van de wagen te strooien en naar achteren gooien. Ook hebben wij mensen van ons die bij de wagens meelopen en checken of het veilig is bij de wielen. Dat daar geen kinderen in de buurt lopen. Dit jaar gaan wij ook zeker gooien, want we hebben het snoep al ingekocht. De gemeente heeft wel het advies gegeven om zo min mogelijk te gooien. Ik snap niet dat ze nu met deze adviezen komen, want wij doen het al jaren op een veilige manier."
Rogier Uyen van de Stichting RozenMaondag in Beek-Ubbergen sluit zich daarbij aan: "Ik snap het veiligheidsaspect. Bij ons mag alleen naar de zijkant en achterkant worden gestrooid. En wij eisen dat er minimaal 4 tot 6 mensen naast de wagens lopen om kinderen weg te houden. Maar het is een beetje ongelukkig moment. Ik begrijp dat sommige groepen al snoep hebben ingekocht. En dit is de 47e editie van de RozenMaondag, er is nooit iets gebeurd. We doen er alles aan om risico's te minimaliseren. Dat staat ook in ons reglement. Het was beter als we dit gezamenlijk hadden doorgenomen en op een eerder moment hadden gecommuniceerd. En wat is het volgende dat je gaat verbieden? Moeten er straks minder mensen langs de kant voor de veiligheid?|

'Het is een aanbeveling'

Voorzitter Willem Thijssen van het SOK nuanceert ook de berichtgeving: "We verbieden niets, het is een aanbeveling om niet te strooien, maar om juist uit te delen. We hebben heel vaak meegemaakt dat het net goed ging. We hebben het er met de deelnemers van de optocht en de gemeente over gehad. Daar kwam uit dat we een zo'n veilig mogelijke optocht willen organiseren. Het is zeker niet de bedoeling kinderen snoep te onthouden. Bovendien is snoep vaak prijzig spul, dat wil je niet op straat gooien. Daarom kiezen we voor uitdelen."
Thijssen verheugt zich vooral op een mooie carnavalsoptocht: "We hebben alweer over de 100 deelnemers. Dat zijn wagens en loopgroepen."