Arnhem en omstreken / Achterhoek

Nationale Voorleesdagen van start met Gelders tintje

Illustrator Jan Jutte aan het werk.
Illustrator Jan Jutte aan het werk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De komende anderhalve week wordt er extra voorgelezen op scholen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Bij de start vandaag werden traditiegetrouw lokale en landelijke bekendheden op scholen uitgenodigd. En het nationale voorleesboek werd dit jaar geïllustreerd door Arnhemmer Jan Jutte.
Jan was blij verrast toen hij hoorde dat het boek van Joukje Akveld 'Maximiliaan Modderma geeft een Feestje' was gekozen als nationaal voorleesboek. "Eerlijk gezegd wad ik het alweer vergeten, want ik was alweer met allerlei andere dingen bezig", vertelt Jan. Het boek werd al in 2021 uitgegeven. Even was er ook verwarring, omdat de Belgische uitgever belde met de mededeling, Maar het bleek dus in dit geval om de Nederlandse voorleesdagen te gaan.
Blij is Jutte ook met de extra verkoop van het boek nu: "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Ik heb wel eens een gouden penseel gekregen. Een paar keer zelfs, maar dan was er nooit zoveel publiciteit."

Dag beginnen met voorlezen

Wethouder Hans te Lindert uit Aalten las voor op basisschool de Triangel. Hij koos voor een ander boek. Het werd 'De Grote Vriendelijke Reus' van Roald Dahl. Te Lindert is zelf heel lang schoolmeester geweest, dus het voorlezen ging hem goed af. "Je kunt jezelf lekker laten meeslepen door een boek. Ik merkte het aan mezelf, maar ik merkte het ook aan de kinderen", vertelt de wethouder na afloop. `
Wethouder Hans te Lindert leest voor.
Wethouder Hans te Lindert leest voor. © Omroep Gelderland
De Nationale Voorleesdagen zijn opgezet om het lezen en daarmee de hele taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen. De voorleesdagen duren nog tot en met 4 februari.