Achterhoek

Freek zag de hele wereld, maar vindt dit Achterhoekse plekje het allermooist

Freek neemt Klaas mee over het Achterwooldsepad.
Freek neemt Klaas mee over het Achterwooldsepad. © Omroep Gelderland
WOOLD - Freek Deunk werkte een aantal jaar in Singapore en het Midden-Oosten en reisde door landen als China, Peru, Thailand en Chili. Maar wie hem vraagt waar hij het liefst is, krijgt een duidelijk antwoord: in 't Woold.
Je maakt Freek niet gelukkiger dan met een terugkeer naar het buurtschap in de Achterhoek. "De ons kent ons-mentaliteit, de mensen, de cultuur, het elkaar helpen, het verenigingsleven. Maar ook de omgeving", legt Freek uit aan presentator Klaas Drupsteen in het programma Klaas op klompen. Samen lopen ze door Freeks geliefde Woold.

Wooldse Walking Tour

"Toen ik hier terugkwam, vond ik dat ik veel te weinig wist over mijn eigen omgeving. Ik dook in de boeken en al vrij snel kwam ik er achter dat ik veel meer over de omgeving wist dan anderen", vervolgt Freek.
Tijdens zijn reizen in het buitenland volgde Freek vaak een Free Walking City Tour. "Ik hoorde graag mensen vertellen over hun eigen omgeving, om te snappen hoe het in elkaar zat."
Freek wilde dit zelf ook voor Woold en klopte bij de VVV aan om de Wooldse Walking Tour op te zetten.

Stralen van oor tot oor

Als Freek over het landschap vertelt, begint hij van oor tot oor te stralen. De stok van de hazelaar gaat altijd mee tijdens de wandeling en zo loopt hij als een soort herder voor de groep uit. In de zomermaanden gaat hij minimaal eens per week op pad met een groep liefhebbers. "Je hebt veel geschiedenis over de stad, maar ook op het platteland kun je nog honderden jaren terugzien in het landschap", legt Freek uit. "De geschiedenis gaat hier niet over ridders of edelmannen, maar over de gewone man. De boer."
"Soms moet je heel veel reizen maken om te weten dat je eigen omgeving echt fantastisch is. Tegenwoordig ga ik als een toerist door mijn eigen landschap. Als ik nu onderweg naar mijn werk fiets, zie ik reeën staan. Je ziet een buizerd overvliegen en je ziet de afwisseling in het landschap. Echt prachtig."
Maar als je Freek vraagt wat deze omgeving voor hem betekent, dan zegt hij: "Het is gewoon thuis, de plek waar ik in mijn hum ben, waar ik gelukkig ben."

Klaas Drupsteen loopt het klompenpad in buurtschap 't Woold. In de serie Klaas op Klompen loopt Klaas iedere zondag een klompenpad in onze provincie. Te zien bij TV Gelderland vanaf 17.15 uur. Het hele pad zien? Kijk hier naar de aflevering over Het Achterwooldsepad.