Noord-Veluwe

18-jarige Rhodé staat op de postzegels: 'Ik ben niet trots, maar vind het stiekem wel leuk'

De 18-jarige Rhodé in klederdracht.
De 18-jarige Rhodé in klederdracht. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Ze is niet trots, maar stiekem vindt ze het wel heel erg leuk dat ze op een postzegel staat. PostNL presenteert een nieuwe serie postzegels en de Nunspeetse Rhodé Weerheim staat er op.
De 18-jarige Rhodé Weerheim uit Nunspeet staat in Veluwse dracht afgebeeld op een nieuwe serie postzegels van PostNL. Die serie wordt deze woensdag in Volendam gepresenteerd. De 20 portretten van mensen uit het hele land zijn gemaakt door fotograaf Jimmy Nelson. De portretten op de postzegels zijn afkomstig uit zijn nieuwste monumentale werk ‘Between the Sea and the Sky’

Half uurtje omkleden

Rhodé Weerheim is lid van de folkloregroep ‘Nuwenspete’. Speciaal voor Omroep Gelderland kleedde ze zich een dag voor de presentatie van de postzegel in Veluwse dracht. "Nu ben ik een meisje in lichte rouw", vertelt ze als ze zich aankleedt. En dat zie je volgens Weerheim vooral aan de kralen en de doeken. Het kost ook nogal wat tijd om alles aan te trekken: "Ongeveer een half uurtje."
Het is ook geen kleding die ze zomaar uit de kast zou trekken vandaag: "Ik zou het niet dagelijks aan willen. Het is strak en warm."

Stiekem een beetje trots

Weerheim lijkt daarmee in het verleden te leven, maar ze zit als 18-jarige ook gewoon op TikTok en Instagram: "Dat doe ik erbij ja." Het dragen van de klederdracht doet ze vooral voor de gezelligheid: "De mensen met wie ik wel eens in klederdracht loop, daar is het heel gezellig mee." Nu staat ze dus ook in klederdracht op de postzegels. "Zo'n extraatje erbij als een postzegel, dat maakt het dan wel heel leuk."
Ze moet nog wel een beetje wennen aan het idee dat ze nu op een postzegel staat: "Het is eigenlijk nog een beetje gek. Het is vooral de reactie van andere mensen erop. Dat is in ieder geval heel leuk. Van mezelf ben ik niet zo heel erg trots op dingen. Maar stiekem van binnen, vind ik het wel heel leuk."
Bekijk hier hoe Rhodé de klederdracht aantrekt:
Rhodé (18) staat in traditionele klederdracht op een nieuwe postzegel