Rijk van Nijmegen

Radboudumc opgetogen om nieuw coronavaccin: 'Heel goed nieuws'

Een GGD-medewerker dient een vaccinatie toe.
Een GGD-medewerker dient een vaccinatie toe. © ANP, ter illustratie
NIJMEGEN - Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een nieuw coronavaccin getest op 45 vrijwilligers. De uitkomsten daarvan zijn volgens het academisch ziekenhuis hoopvol. Als het vervolgonderzoek net zulke positieve resultaten oplevert, kan dat betekenen dat het vaccin langer blijft werken.
Het nieuw ontwikkelde vaccin draagt de naam ABNCoV2. Volgens het Radboudumc is het op een ander werkingsmechanisme gebaseerd dan de vaccins die nu gegeven worden: die van Pfizer, Moderna, Janssen, AstraZeneca en Novavax. Het nieuwe vaccin bestaat uit elementen die lijken op virusdeeltjes.

Getest op 45 proefpersonen

Arts-onderzoeker Merel Smit van het Nijmeegse ziekenhuis keek in het onderzoek naar de veiligheid en verdraagzaamheid van het vaccin bij een groep vrijwilligers. In totaal werd het vaccin toegepast op 45 gezonde personen, die niet gevaccineerd waren en ook nog geen coronabesmetting hadden gehad. Zij werden twee keer geprikt met het ABNCoV2-vaccin.
De resultaten waren positief: hoofdonderzoeker Benjamin Mordmüller zegt dat de technologie de verwachtingen overtroffen heeft. De deelnemers maakten antistoffen en T-cellen tegen SARS-CoV-2 aan. Bovendien bleek uit het onderzoek dat het vaccin goed verdragen werd door de deelnemers aan het onderzoek: er werden weinig bijwerkingen gemeld.

Vervolgonderzoek nodig

Vervolgonderzoek moet aantonen hoe effectief het vaccin is. Bij een vaccin tegen het HPV-virus, dat op het nieuwe coronavaccin lijkt, is de immuniteit al opgelopen tot wel tien jaar. "Als dit voor het nieuwe coronavaccin ook geldt, kan dit betekenen dat eventuele boostervaccinaties met langere tussenpozen gegeven kunnen worden", stelt het Radboudumc.
"De resultaten zijn heel goed nieuws voor de ontwikkeling van vaccins tegen een breed scala aan infectieziekten, waarvoor we met conventionele vaccins geen of niet voldoende bescherming kunnen bieden", geeft hoofdonderzoeker Mordmüller te kennen.