Gelderse Vallei

Ede opent crisisnoodopvang voor ruim honderd asielzoekers

In oktober werd ook in Nijmegen een crisisnoodopvanglocatie gerealiseerd, om Ter Apel te ontlasten.
In oktober werd ook in Nijmegen een crisisnoodopvanglocatie gerealiseerd, om Ter Apel te ontlasten. © ANP, ter illustratie
EDE - De gemeente Ede opent op 1 maart een crisisnoodopvang voor maximaal 111 asielzoekers. De locatie is in een kantoorgebouw aan de Galvanistraat in Ede. De noodopvanglocatie blijft in elk geval zes maanden open en kan daarna nog eens zes maanden worden gebruikt, laat de gemeente weten.
In de nieuwe opvanglocatie worden vluchtelingen opgevangen die nu nog in crisisnoodopvangcentra in Overbetuwe en Rheden verblijven. Die locaties gaan dicht.

Helpende hand aan Ter Apel

Naar verwachting komen er asielzoekers uit landen als Turkije, Syrië, Afghanistan en Jemen naar Ede. De Veiligheidsregio Gelderland- Midden, waar Ede bij hoort, moet dit jaar in totaal 450 crisisnoodopvangplekken voor vluchtelingen realiseren.
Burgemeester René Verhulst van Ede zegt dat zijn gemeente zich verplicht voelt om, naast de al bestaande mogelijkheden tot opvang, een helpende hand te bieden aan Ter Apel. Daar is het aanmeldcentrum voor vluchtelingen. Ede wil helpen de druk daar te verlichten. "In onze veiligheidsregio geldt dat er 450 vluchtelingen worden opgevangen. Daar leveren wij nu en aandeel in en daar hebben alle gemeenten een verantwoordelijkheid in. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een tijdelijke crisisnoodopvang creëren."