Gelderse Vallei

Schaf de provincie af, zegt deze bestuurskundige

Bestuurskundige Michiel de Vries: "Schaf de provincie af."
Bestuurskundige Michiel de Vries: "Schaf de provincie af." © Omroep Gelderland
EDE - Vandaag mogen we stemmen voor onze provincie. In 2019 gingen ruim 940.000 Gelderlanders naar de stembus voor de laatste provinciale verkiezingen, de opkomst was 58,6 procent. Omroep Gelderland sprak met Michiel de Vries uit Ede, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen over de Statenverkiezingen. Lopen we eigenlijk wel warm voor deze stembusgang?
Dat en meer vragen we De Vries.
Hoe belangrijk vindt de kiezer verkiezingen?
De Vries: "Ik was vorig jaar bij een verkiezingsbijeenkomst voor de gemeente Ede en er waren alleen maar mensen die op een kieslijst stonden. Je ziet het in alle bestuurslagen. Het lijkt wel alsof er eerst besluiten worden genomen en als mensen beginnen te piepen wordt er pas gepraat. Of het nu gaat om windmolens of asielzoekerscentra. Je ziet het overal. Ik vind dat een soort arrogantie."
Ik weet bij wie ik moet klagen over hondenpoep. Wanneer ik bij de provincie moet zijn, niet.
"Burgers weten amper waar ze terechtkunnen. Dat is van alle tijden. Bij de provincie is het extra moeilijk, omdat zij een uitvoeringsorgaan is. De provincie moet uitvoeren wat de rijksoverheid haar opdraagt. Ik zeg al twintig jaar: hef de provincie op, ze is een overbodige bestuurslaag. Het meeste wordt gedaan door het Rijk en de gemeenten. Verdeel de taken tussen die twee."
Er is veel aan de hand: protesterende boeren en problemen rond bouwprojecten vanwege stikstof, de wolf die wel of niet welkom is. Veel mensen zijn boos.
"De polarisatie is niet de schuld van de mensen op straat. De politieke partijen zijn de binding met het publiek kwijtgeraakt. Weet jij wie de lijsttrekkers in Gelderland zijn voor 15 maart? De kloof tussen kiezer en overheid wordt alleen maar groter. De provincie moet meer naar buiten, haar gezicht laten zien. Het is een fraai netwerk van bestuurders en directeuren."
Hoe doorbreek je zoiets als provinciaal bestuurder?
"Het moeilijkste voor politici is luisteren. Dat is landelijk zo en de provincie luistert helemaal niet. De provincie is een van de oudste bestuurslagen die we kennen, maar ze heeft veel van haar taken verloren. We doen een hoop aan economische ontwikkeling, hoor je dan. Ik zie het niet."
Kijk eens in uw glazen bol. Krijgen we verrassingen op 15 maart?
"De verkiezingen zijn van belang voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Ik zou er niet vreemd van opkijken als er een verschuiving plaatsvindt met forse winst voor de BBB en JA'21. Dat heeft ook voor de provincie Gelderland gevolgen. Het wordt lastig een coalitie te vormen."