Liemers

De gekste groenten groeien in een Groessense kas, hoe zit dat?

Klaas proeft een ananas-tomaat bij de Groene Schuur.
Klaas proeft een ananas-tomaat bij de Groene Schuur. © Omroep Gelderland
GROESSEN - "Sopropo is de gezondste groente die er is", zegt Ferdinand Eeuwes. Volgens hem is er niets zo gezond als de komkommerachtige groente, die normaal groeit in landen als Suriname en Bangladesh maar óók in een kas in Groessen hangt. Er wordt zelfs gezond bier van gemaakt. Hoe gaat dat?
Ferdinand is samen met zijn vrouw Anja eigenaar van Kwekerij de Groene Schuur in Groessen. In de kas hangen wel 350 verschillende soorten tropische en vergeten groenten. De kas wordt niet alleen gebruikt voor de kweek; het is ook mogelijk om er kookworkshops te volgen. Uiteraard over hoe je al deze bijzondere soorten klaarmaakt. Ferdinand heeft een opleiding gedaan tot voedingsadviseur en is naar eigen zeggen 'helemaal gek van smaken'.

Peper van 280.000 graden

Ferdinand geeft presentator Klaas Drupsteen een rondleiding door zijn kwekerij en laat hem wat verschillende soorten proeven.
"De ananas-tomaat, echt super. Hij ziet er niet uit hè, maar de smaak is zo sappig", roept Ferdinand enthousiast. Klaas geniet met volle teugen, maar krijgt alweer een volgend stuk groente in zijn handen gedrukt. "Tiponpeper, heeft heel weinig vocht." vertelt Ferdinand. Vertwijfeld pakt Klaas de peper aan. Ferdinand vervolgt: "Het heeft een graad van 280.000, dat zou je normaal nooit eten. Daar kan je de boel aan verbranden."
Tegen de peper kan geen sportschool op
Maar deze peper wordt pas heet als hij in je buik zit. "Deze komt van oorsprong uit Pakistan," vertelt Ferdinand. Hij heeft enorm veel kennis van de groenten in zijn kas. De sap die in deze peper zit is volgens Ferdinand de snelste vetverbrander die er is: "Daar kan geen sportschool tegenop." Nu durft Klaas zelf toch wel een stukje te eten.
Bekijk hier hoe dat hem afgaat.
Klaas proeft bijzondere peper

Klaas Drupsteen bezocht de kas in Groessen tijdens zijn wandeling over klompenpad Het Kandiapad. In de serie Klaas op Klompen loopt Klaas iedere zondag een klompenpad in onze provincie. Te zien bij TV Gelderland vanaf 17.15 uur. Kijk hier de hele uitzending.