Arnhem en omstreken

Er stierven meer Gelderlanders dan verwacht

Begrafenisondernemers aan het werk. Foto ter illustratie.
Begrafenisondernemers aan het werk. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Het afgelopen jaar overleden 2.200 Gelderlanders meer dan verwacht, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het aantal sterfgevallen lag 11,9 procent hoger dan normaal. Het is voor het derde jaar op rij dat er oversterfte is in onze provincie.
Overal in Nederland was het afgelopen jaar oversterfte. Vorig jaar overleden 170 duizend mensen. Dat waren er 14,5 duizend meer dan verwacht. Dat is 9,3 procent oversterfte, berekende het CBS. Gelderland zit daar met 11,9 procent wat boven. Alleen in Drenthe (13,1 procent) en Flevoland (16,9 procent) was de oversterfte hoger.
Landelijk gezien was de oversterfte in 2022 wel iets lager dan in 2021 en 2020, maar een stuk hoger dan in de jaren met zware griepgolven zoals 2015 en 2018.

Coronasterfte

In 2020 en 2021 viel de oversterfte grotendeels samen met de overlijdens door corona. Ook dit jaar speelde de coronapandemie nog een rol in het aantal sterfgevallen, maar het CBS heeft de landelijke cijfers van doodsoorzaken maar tot en met september 2022 berekend. Daarin is te zien dat er minder mensen zijn overleden aan corona dan de oversterfte in die periode.
Het afgelopen jaar was er sinds eind maart oversterfte in Nederland. Er begon toen een griepepidemie die dertien weken duurde. Half december dook opnieuw de griep op.