Stedendriehoek

Senioren opgelucht om verdwijnen honk 'intimiderende' jeugd

De jongeren moeten een nieuwe plek vinden in Apeldoornse wijk Zuidbroek.
De jongeren moeten een nieuwe plek vinden in Apeldoornse wijk Zuidbroek. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een buurtinitiatief in Apeldoorn om problemen met overlastgevende jongeren de kop in te drukken, is mislukt. Niet omdat het jeugdhonk impopulair is. Maar omdat het volgens de gemeente juist een aanzuigende werking voor overlast zou hebben. Het jeugdhonk moet dicht. De politiek zet vraagtekens. Oudere buurtbewoners zijn opgelucht, en de jongeren diep teleurgesteld.
“Zo jammer”, zegt Faith (17) met een diepe zucht. Ze groeide op in Zuidbroek, een Apeldoornse wijk met veel overlast door jongeren. Sinds april kan de jeugd twee avonden per week terecht in jeugdhonk Bloksco. Faith komt er graag en loopt er stage. “Je kunt hier terecht met je problemen, in plaats van opkroppen.”
“Bloksco is straattaal voor samen bouwen”, zegt bestuurslid Sander Ris over het buurtinitiatief dat tientallen jongeren trekt. “Hier vinden ze een veilige plek en een luisterend oor. Twintig tot vijfentwintig jongeren kennen we nu echt goed. Die hangen niet meer op straat rond. We zien wie er met problemen zit. Of wie dat veroorzaakt.”

Brandjes gesticht

Ideaal is de locatie voor het jeugdhonk niet. In wijkcentrum Het Kristal huurt stichting Bloksco een kleine ruimte: overdag is het een BSO, 's avonds gaan de tafels aan de kant voor een pingpongtafel en FIFA-spelcomputer. Het is er gehorig, en op de bovenliggende verdiepingen zijn 113 seniorenflats.
Liever had Bloksco een zeecontainer op een rustige plek in de wijk gehad. Maar na een vergeefse zoektocht werd besloten om het in wijkcentrum Het Kristal te proberen.
Van een leien dak liep het niet altijd. “Er zijn hier brandjes gesticht en heftige dingen gebeurd”, weet vrijwilliger Daniël Bloemendaal (23). “Maar dat betreft een hele kleine groep.” Professionals van Stimenz haakten aan, en er werd in september bij de gemeenteraad nog gepleit voor in ingebruikname van een grotere ruimte in het wijkcentrum. “Om meer verbinding te zoeken met de rest van de buurt, zoals de senioren”, zegt Ris.

Petitie

Zover komt het niet. Vlak voor kerst krijgen de jongeren te horen dat het jeugdhonk weg moet. Aanleiding: de bewoners van de seniorenflats hebben een petitie ingediend bij de gemeente. Ze ervaren veel overlast en willen de jongeren weghebben.
“Intimideren, hier keihard doorheen fietsen, schelden”, somt wethouder Sunita Biharie op nadat ze met de ouderen in gesprek ging. Praten met Omroep Gelderland willen ze niet: “Ze durven niet uit angst voor de gevolgen. Ze voelen zich onveilig. Dat vind ik schrijnend.”
De wethouder kiest daarom partij voor de senioren, maar laat naar eigen zeggen de jongeren niet in de steek: “We hebben het op deze locatie geprobeerd. Dat lukte niet. Nu gaan we opnieuw kijken naar plan A: de zeecontainer.”
De jongeren zien de bui al hangen. “Dat is echt een no-go. Want in de wijk is geen plek voor die container. Daar hebben we al anderhalf jaar naar gezocht.” Ook vrezen ze voor de nieuwe beheerder. Want stichting Bloksco moet van de gemeente het beheer overdragen aan jongerenwerk Don Bosco. “Die hebben hele andere regels”, weten de jongeren.

Vraagtekens

De voltallige oppositie van de gemeenteraad zet ook vraagtekens bij het besluit. Want hoe weet het college zeker dat de overlast wordt veroorzaakt door dezelfde jongeren die het jeugdhonk bezoeken? En is Bloksco niet een waardevol inwonersinitiatief dat met een oplossing kwam voor een jarenlang probleem? Die vragen werden dinsdag beantwoord: "We stellen niet dat de overlast in Zuidbroek is verergerd, maar wel dat het zich voor een deel verplaatst heeft naar Het Kristal".
Bestuurslid Ris denkt dat de schade onomkeerbaar is: “Er zal geen hond nog een buurtinitiatief starten hier in de wijk Zuidbroek. Want iedereen ziet hoe dit gaat. Samenwerken met Don Bosco is prima, maar waarom wordt niks met ons overlegd?”
“Wij hebben de expertise van hier in de wijk. Die hebben wethouders niet. Er zal vast wijsheid in het besluit zitten, maar doe niet net alsof dit een buurtinitiatiefje is van een paar amateurs.”
De gemeente Apeldoorn gaat op zoek naar een geschikte locatie voor de zeecontainer. In februari wordt een bewonersavond georganiseerd om mensen mee te laten denken en met suggesties te komen. Alle wijkbewoners ontvangen hiervoor een uitnodiging.