Rivierengebied

Ton ontvluchtte 'oorlogsgebied' in Hedel: 'We zijn bang in ons eigen huis'

De ravage in de nieuwjaarsnacht in Hedel.
De ravage in de nieuwjaarsnacht in Hedel. © Meesters Multimedia
HEDEL - Auto’s en een caravan gingen in vlammen op, straatmeubilair werd vernield door zwaar vuurwerk en hulpdiensten gehinderd. De ravage die in Hedel tijdens nieuwjaarsnacht door relschoppers werd aangericht noemt de politie ‘openlijke geweldplegingen’. Bewoners spreken van een 'oorlogsgebied'. De Maasdrielse politiek is inmiddels met bezorgde inwoners van het dorp in gesprek gegaan.
Direct aanwonenden en ondernemers die zijn gevestigd op het plein aan de Kasteellaan waar de rellen plaatsvonden, waren maandagavond welkom in het dorpshuis. Zo’n 30 Hedelnaren gingen in op de uitnodiging van burgemeester Henny van Kooten en Michiel Alexander de Raaf, kernwethouder van Hedel.

In een hotel geslapen

Het doel van de avond was onder meer van gedachten wisselen over hoe rellen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Een mogelijkheid waar ook inwoner Ton van Engelen gebruik van heeft gemaakt. “Ik heb met oud en nieuw in een hotel geslapen en mijn 82-jarige zeer zorgbehoevende moeder ook. We zijn gewoon bang in ons eigen huis. Ik voel me een vuurwerkvluchteling.”
Het vertrouwen in oplossingen is ver te zoeken
Jan van Engelen, inwoner van Hedel
Omdat het in Hedel al een aantal jaar tijdens de jaarwisseling onrustig is, plaatste de gemeente al beveiligingscamera's om eventuele relschoppers te filmen. Maar ook deze werden vernield.
“Ik wist van tevoren wel dat de camera’s niet zouden gaan werken, omdat ze los staan. Het enige wat zou kunnen werken is het hele dorp met hekken afsluiten en iedere auto die erin wil controleren. Maar daar is denk ik geen capaciteit voor, dus ik denk niet dat er een oplossing gaat komen”, aldus een boze Ton.
Zijn broer Jan, die ook in Hedel woont en namens hun moeder aanwezig is, heeft ook weinig hoop op verbetering. “Ik proefde vanavond weinig medeleven. En het vertrouwen in oplossingen is ver te zoeken, ook bij ons.”

Paniekaanval door stress

Omwonende Annie Broekmans kijkt wel met een goed gevoel terug op de avond. “Ik ben er positief over en hoop dat er echt iets wordt gedaan. Ik durf nu namelijk met oud en nieuw niet thuis te zijn, de afgelopen keer had ik zelfs een paniekaanval door de stress.” Wat betreft een oplossing denkt ze in dezelfde richting als Ton. “Ik denk dat ze het niet gaan doen, maar ik hoop dat ze het hele plein afsluiten.”
Ook inwoner Bert Dulmen pleit voor een afsluiting. “Gewoon het plein dichtgooien. En voor jongeren een gezellige locatie vinden waar ze met oud en nieuw op een fatsoenlijke manier een feestje kunnen vieren en een vuurtje kunnen stoken.” Hij benadrukt dat hij vindt dat de oplossing niet alleen bij de gemeente ligt. “Het zijn de ouders die de rellende jongeren opvoeden die hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Vuurwerkvluchtelingen

Ook een kleine afvaardiging van de gemeenteraad was aanwezig om mee te praten en vooral ook te luisteren. Zo ook Tom van Engelen, fractievoorzitter van D66 Maasdriel. “Wat mij het meest trof, was dat we te maken hebben met vuurwerkvluchtelingen, mensen die met oud en nieuw in een hotel zijn gaan slapen. Dat vind ik schrijnend.”
De oplossing zit wat hem betreft in het ‘vooraf beter beheersbaar maken door op tijd maatregelen te nemen’ en ‘op oudjaarsavond zelf dingen anders aanpakken dan nu’. Concreet wil hij nu nog niet worden. “Dat laat ik over aan de inventarisator van de ideeën die vanavond zijn besproken."
Het wordt een uitdaging om dit probleem goed aan te pakken
Adriaan van den Bogert, CDA Maasdriel-raadslid
Volgens CDA Maasdriel-raadslid Adriaan van den Bogert staat de gemeente voor een moeilijke taak. “Het wordt een uitdaging om dit probleem goed aan te pakken, belangrijk is in ieder geval dat bewoners hierin worden meegenomen.”
Hij is sceptisch over of de ideeën die tijdens de bijeenkomst zijn geopperd ook daadwerkelijk gaan helpen. “Ik hoop echt dat de jaarwisseling volgend jaar anders gaat zijn. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken weet ik niet, maar we moeten doen wat we kunnen.”

Hardnekkig probleem

Volgens kernwethouder Michiel Alexander de Raaf snakken inwoners naar een oplossing. “Ik zie angst en veel ongerustheid, wetende dat als we doorgaan zoals afgelopen jaren het weer gaat gebeuren. We moeten een route gaan vinden richting een oplossing.” Maar hoe dat concreet eruit komt te zien, is ook voor hem nog niet duidelijk. “We spreken hier van een hardnekkig probleem, dat vraagt ook om een complexe oplossing.”
Burgemeester Henny van Kooten liet begin januari weten ‘heel erg verontrust’ te zijn over de ravage die tijdens nieuwjaarsnacht werd aangericht. Hij pleitte al eerder voor een landelijk vuurwerkverbod en is blij met de mogelijke oplossingen die inwoners hebben aangedragen. “Het was een zinvolle avond. De toekomst zal uitwijzen of we het probleem kunnen gaan oplossen, maar we hebben goede ideeën aangereikt gekregen die we verder gaan uitwerken.” Over wat deze ideeën zijn hult hij zich in stilzwijgen. “Een broedende kip moet je niet storen, dus dat houden we nog even onder ons.”
Of hij de suggestie van inwoners om het plein of zelfs het hele dorp rond de jaarwisseling af te sluiten een goed idee vindt, laat hij in het midden. “Het zou kunnen, in de politiek moet je nooit iets uitsluiten.”