Rijk van Nijmegen

De steun om deze voetbalclub te verhuizen naar een natuurgebied neemt af

De oude en de beoogde nieuwe locatie van Juliana'31.
De oude en de beoogde nieuwe locatie van Juliana'31. © Omroep Gelderland
MALDEN - Wel over de brug, niet over de brug? Er zijn grote twijfels bij raadsleden in de gemeente Heumen over de verhuizing van voetbalclub Juliana '31 naar natuurgebied de Kop van Malden. Die verhuizing moet woningbouw op de huidige plek van het sportpark mogelijk maken.
Er zijn nog teveel vragen die onbeantwoord zijn, vinden de raadsleden. En dat terwijl er grote haast lijkt om een beslissing te nemen. In de raadsvergadering van 2 februari moet er een knoop doorgehakt worden over de verhuizing, die onderwerp is van flinke discussie. Steun om het natuurgebied op te offeren voor woningbouw brokkelt steeds verder af.

'Geen knip voor de neus waard'

Gerard Laenen van D66 herinnerde zijn collega's tijdens de laatste raadsvergadering dat het al jaren beleid is om de natuur in Malden-Noord met rust laten. “Dan moeten we zeer zwaarwegende argumenten hebben om daar vanaf te wijken.”
“Verhuizing van Juliana naar dat natuurgebied past absoluut niet", vindt Rob de Graaf van het CDA. "We kunnen onszelf niet serieus nemen als we hier mee instemmen. Dan zijn we als raad geen knip voor de neus waard.”
Theo Müller-Königskrämer van de PvdA hield de overige raadsleden voor dat de gemeenteraad woningbouw in het Lierdal ten zuiden van Malden heeft tegenhouden omwille van de natuur. “Ik denk dat Malden-Noord minstens een vergelijkbare natuurwaarde heeft.”

'Brug is cruciaal'

Als alternatief is verhuizing van de voetbalclub naar de overkant van het Maas-Waalkanaal een veelbesproken optie. Maar de Hoge Brug over het kanaal moet dan veiliger gemaakt worden, vindt iedereen. “De brug is cruciaal in deze hele discussie”, aldus Laenen.
Saskia Tuinder van GroenLinks zei daarover: “Die brug is nu al onveilig. Dus die moet sowieso opgeknapt worden. Ik weet dat de fietsersbond de veiligheid van de brug meermaals heeft aangekaart.” Ze weer er ook op dat het beleid van de gemeente Heumen is om fietsverbindingen in de gemeente te versterken.
Omwonenden van het natuurgebied zeggen op basis van deskundigen dat aanpassingen aan de Hoge Brug om die veiliger te maken veel goedkoper kunnen dan uit alle rapporten van de gemeente blijkt. Daar wil ook de partij van verantwoordelijk wethouder Vincent Arts duidelijkheid over.
“Er wordt nu iets nieuws toegevoegd en daar zullen we het serieus over moeten hebben", meent Leo Jansen van Democraten Gemeente Heumen. Het raadslid kon overigens rekenen op hoongelach toen hij over het natuurgebied stelde dat “een sportpark prachtig in te passen is op een landschappelijke manier”.

'Gewoon te duur'

Volgens wethouder Vincent Arts is naar de overkant van het kanaal onmogelijk. “Rijkswaterstaat heeft als eigenaar van de brug ons aangegeven dat dit geen goede optie is. De kans dat deze brug door Rijkswaterstaat in hele korte tijd gaat worden opgeknapt of heringericht is minimaal.”
"Wij gaan niet over de weginrichting of de keuzes die hierin worden gemaakt", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan Omroep Gelderland weten. "Rijkswaterstaat is alleen beheerder van de onderliggende constructie, en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor (en stelt dus voorwaarden ten behoeve van) de constructieve veiligheid."
“Oversteken naar de overkant is gewoon te duur. Zo simpel is het”, stelt wethouder Vincent Arts bij herhaling. Verplaatsing van de voetbalclub naar het natuurgebied De Kop van Malden zou ook wel eens veel te duur kunnen uitpakken.

Vertraging door rechtszaken

Los van het kostenplaatje ligt ook flinke vertraging van de woningbouw op de loer. Omwonenden van het natuurgebied zien hun woongenot dan vernietigd en hebben al aangekondigd niet anders te kunnen dan naar de rechter stappen als het plan doorgaat.
Natuurbeschermer Jaap Dirkmaat van de stichting Das & Boom zegt tegen Omroep Gelderland dat ook zijn organisatie een rechtszaak begint als de gemeente het natuurgebied wil opofferen voor woningbouw. En dan zijn er nog allerlei onzekerheden over kosten van planschade en vervangende natuur die moet worden aangelegd.